Data publicării:

G7 interzice importul de diamante rusești începând cu 1 ianuarie 2024

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pixabay / Diamante, pietre „prețioase”
Pixabay / Diamante, pietre „prețioase”
Reuters: Rusia deține cea mai mare companie producătoare de diamante din lume.

Grupul Țărilor G7 a anunțat miercuri o interdicție directă asupra importului de diamante ruse începând cu 1 ianuarie, urmată de restricții privind importurile indirecte de pietre prețioase rusești în jurul datei de 1 martie, conform unui comunicat, notează Reuters.

G7 a analizat diverse propuneri pentru restricționarea importului de diamante ruse, iar Uniunea Europeană a propus un pachet care include o interdicție asupra diamantelor, însă aștepta coordonarea din partea G7 pentru a avansa în această direcție.

Țările G7 vor introduce treptat restricții privind importurile indirecte începând cu o dată țintă în martie și vor implementa un mecanism "robust de verificare și certificare bazat pe trasabilitate" pentru diamantele brute în cadrul G7 până la 1 septembrie 2024. Această interdicție exclude diamantele destinate utilizării industriale.

Diamantele reprezintă un sector important pentru economia Belgiei. Antwerp este cel mai important centru de diamante din lume și majoritatea pietrelor brute din lume tranzitează prin acest oraș, chiar dacă în prezent sunt în mare parte prelucrate în India.

"Sunt încântat că G7 a aplicat principiile centrale ale propunerii belgiene," a declarat prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo.

"Sistemul de trasabilitate lansat astăzi reprezintă un alt pas în munca pionieră pe care Belgia a început-o acum 25 de ani în lupta împotriva diamantelor sângeroase. Declarația G7 oferă sectorului diamantifer din Antwerp o oportunitate unică de a se dezvolta și mai mult în centrul comercial al diamantelor 'curate'.", mai notează sursa menționată.

Întâlnirea a avut ca subiect noi interdicții pentru Rusia

Președintele american Joe Biden și liderii țărilor din Grupul celor Șapte (G7) s-au întâlnit virtual, miercuri, cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy într-o demonstrație de solidaritate și au convenit asupra unei noi interdicții privind diamantele rusești.

Potrivit noilor măsuri, țările vor interzice diamantele non-industriale din Rusia începând cu luna ianuarie și diamantele rusești vândute de alte țări începând cu luna martie, conform unei declarații comune emise după întâlnire.

Compania rusă Alrosa, cea mai mare companie producătoare de diamante din lume, a refuzat să facă vreo declarație.

Referitor la conflictul din Gaza dintre Israel și Hamas, liderii au afirmat că este necesară "o acțiune mai eficientă" pentru a limita deplasările masive ale civililor și au exprimat susținerea pentru noi întreruperi ale ostilităților pentru a permite furnizarea unui ajutor umanitar mai amplu.

"Este necesară o acțiune mai urgentă pentru a aborda criza umanitară agravantă din Gaza și pentru a minimiza pierderile civile", au declarat ei. Forțele israeliene au ucis cel puțin 16.016 palestinieni începând cu atacul Hamasului din 7 octombrie, care a dus la moartea a 1.200 de persoane, conform autorităților palestiniene și israeliene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel