G7 îndeamnă China să rezolve pe cale paşnică diferendul legat de Taiwan
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌
Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌
Miniştrii de externe din G7 (Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii) au cerut miercuri Chinei să rezolve într-un mod paşnic tensiunile din jurul strâmtorii Taiwan, relatează Reuters şi AFP.

Apelul şefilor diplomaţiilor din G7 intervine după ce China şi-a manifestat indignarea faţă de vizita efectuată marţi la Taipei de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, printr-o creştere bruscă a activităţii militare în apele din jurul insulei.

"Nu există nicio justificare pentru utilizarea unei vizite ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan. Este un lucru normal şi obişnuit ca parlamentarii din ţările noastre să călătorească în străinătate", susţin miniştrii de externe din G7 (SUA, Japonia, Franţa, Germania, Italia, Canada şi Marea Britanie).

În aceeaşi declaraţie publicată de Germania, care asigură în prezent preşedinţia G7, ei avertizează că "răspunsul în formă de escaladare" al Chinei "riscă să crească tensiunile şi să destabilizeze regiunea".

Taiwanul a anulat peste 50 de zboruri în ziua în care China începe ample exerciții militare în jurul insulei

Aeroportul Taoyuan din Taiwan anulează 51 de zboruri pe 4 august, pe fondul exercițiilor efectuate de Republica Populară Chineză.

Aeroportul Internațional Taiwan Taoyuan (TPE) a anunțat miercuri (3 august) că 51 de zboruri internaționale au fost anulate joi (4 august), ziua în care sunt programate să înceapă exercițiile chinezești cu foc real în jurul Taiwanului (citește AICI), dar aeroportul în prezent. neagă că exercițiile militare ar fi cauza zborurilor oprite.

La 10:59 p.m. marți (2 august), la doar 15 minute după sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan, Global Times a lansat un anunț din partea Armatei Populare de Eliberare (PLA) în care spune că va organiza „importante exerciții militare și activități de antrenament, inclusiv „exerciții de incendiu” în șase zone din jurul Taiwanului propriu-zis, de la 4 august până la 7 august. PLA a marcat zone vaste de ape în largul coastei Taiwanului, inclusiv zone la nord-vest, nord, nord-est, est, sud-vest și sud-est de Taiwan.

Până la ora 11 dimineața, miercuri dimineața, aeroportul Taoyuan a anunțat că 51 de zboruri au fost anulate pentru joi.

Cu toate acestea, aeroportul a emis o declarație în care spune că nu a primit informații că anulările ar fi fost cauzate de exerciții și că majoritatea zborurilor suspendate s-au datorat pandemiei.

ETtoday a raportat că există îngrijorări că rutele cele mai afectate de exercițiile cu foc real ale PLA vor fi de fapt zboruri din Japonia și Coreea de Sud către destinații din Asia de Sud-Est. De asemenea, a raportat că industria aviației din Japonia va emite un protest solemn la adresa guvernului chinez pentru perturbarea cauzată de exerciții.

Adevăratul impact al exercițiilor cu foc viu rămâne de urmărit și evaluat pe deplin. În prezent, se estimează că cel puțin 2% din zborurile în și dinspre aeroportul Taoyuan ar putea fi anulate ca urmare a exercițiilor, conform Taiwan News.

Japonia este îngrijorată de manevrele militare chineze în Strâmtoarea Taiwan

Japonia şi-a exprimat miercuri "îngrijorarea" faţă de "acţiunile militare concentrate" anunţate de China ca reacţie a vizitei efectuate în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, transmite AFP.

"Zona maritimă anunţată de China pentru exerciţiile militare care vor fi efectuate începând din 4 august la amiază include Zona Economică Exclusivă a Japoniei", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Tokyo, Hirokazu Matsumo.

Guvernul nipon "şi-a exprimat îngrijorarea faţă de China, ţinând cont de natura activităţilor militare", care includ "trageri cu muniţie reală", a adăugat oficialul.

Matsumo a mai apreciat că "pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan sunt importante nu doar pentru securitatea ţării noastre, ci şi pentru stabilitatea internaţională", iar "poziţia consecventă a Japoniei a fost întotdeauna de a se aştepta ca problemele referitoare la Taiwan să fie rezolvate paşnic, prin dialog".

Întrebat despre o posibilă susţinere din partea Japoniei pentru vizita lui Pelosi la Taipei, purtătorul de cuvânt a răspuns că guvernul nipon "nu este în măsură să comenteze" vizitele internaţionale ale acesteia.

Beijingul a reacţionat vehement la prezenţa în Taiwan a înaltei reprezentante americane. China consideră Taiwanul o provincie rebelă, care trebuie readusă sub guvernarea chineză, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel