Data publicării:
G7 impune suprataxarea multinaționalelor. Secretarul american al Trezoreriei salută inițiativa
Summitul G7 susține ideea unei taxe pentru multinaționale. Secretarul american al Trezoreriei (ministru de finanţe) Janet Yellen salutând inițiativa.
Secretarul american al trezoreriei (ministru de finanţe) Janet Yellen a salutat sâmbătă "angajamentul fără precedent" al miniştrilor de finanţe din G7 (Grupul celor 7 state cele mai industrializate), care au ajuns mai devreme sâmbătă în cadrul reuniunii lor de la Londra la un acord asupra unui impozit minim global pentru multinaţionale, transmite AFP, citat de Agerpres.
"Acest impozit minim global va pune capăt cursei scăderii fiscalităţii pentru companii şi va face dreptate clasei medii şi lucrătorilor din Statele Unite şi din lume", a apreciat Yellen într-un comunicat.
Acordul anunţat sâmbătă evocă un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate. Măsura se va aplica companiilor internaţionale cu o marjă de profit de minim 10%. Potrivit acordului, peste acest prag, 20% din profiturile obţinute urmează să fie impozitate în ţările unde activează grupul respectiv. Sunt vizate în special marile grupuri de tehnologie americane, care înregistrează rezultate record.
Impozite suprapuse sau taxe uniforme la nivel global?
Totuşi, comunicatul miniştrilor de finanţe din G7 (Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Germania şi SUA) nu precizează dacă statele care au impus deja o taxă companiilor-gigant din sfera digitală, cum este şi Marea Britanie, ar urma să renunţe la aceasta pentru a aplica noul impozit.
Pe de altă parte, miniştrii de finanţe din G7 s-au pronunţat în favoarea proiectului de a face obligatorie publicarea de către companii a aşa-ziselor riscuri climatice, un alt subiect important care va fi abordat la summitul G7 de la sfârşitul săptămânii viitoare de la Cornwall (sud-vestul Angliei).
Taxă propusă de administrația SUA
Statele Unite negociază pentru impunerea unei taxe pentru corporațiile americane, în funcție de profitul realizat în diferite țări ale lumii. De asemenea, a mai fost emisă propunerea pentru o taxă globală pentru companiile cu profil multinațional. Dacă se dorește transformarea propuenrii în concret, echipa de negociere a Washingtonulu ar trebui să se axeze pe echilibrarea propunerii, coordonarea partenerilor și comunicarea clară și concisă, pentru a asigura succesul acestui plan, consideră Ioana Maria Petrescu și Alvaro Renedo Zaba în articolul publicat în The Hill.
Vezi și: SUA propune un nou sistem internațional de taxare. Contraofensivă pentru China?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News