G7: Condamnăm răpirile repetate de către Rusia a conducerii şi a personalului centralei nucleare Zaporojie
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 23 oct 2022, 08:16
WhatsApp
G7: Condamnăm răpirile repetate de către Rusia a conducerii şi a personalului centralei nucleare Zaporojie / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
G7: Condamnăm răpirile repetate de către Rusia a conducerii şi a personalului centralei nucleare Zaporojie / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
G7 condamnă răpirea de către Rusia a conducerii centralei nucleare Zaporojie.

Grupul celor Şapte (G7) naţiuni industrializate a condamnat răpirea de către Rusia a conducerii centralei nucleare Zaporojie şi a cerut revenirea imediată a controlului deplin al centralei Ucrainei, informează Agerpres, citând Reuters.

"Condamnăm răpirile repetate de către Rusia a conducerii şi a personalului ZNPP (centrala nucleară Zaporijie) ale Ucrainei ", au afirmat directorii generali pentru neproliferare din statele membre G7 într-o declaraţie comună.

"Îndemnăm Rusia să redea imediat controlul deplin al ZNPP proprietarului său suveran de drept, Ucraina", se arată în comunicat.

Forţele ruse deţin controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, încă din primele zile ale invaziei în Ucraina, declanşate în februarie.

Autorităţile proruse le cer oamenilor să părăsească "imediat" Herson. Noi pene de curent în mai multe regiuni ale Ucrainei

Autorităţile proruse din regiunea Herson le-au cerut sâmbătă civililor să părăsească "imediat" capitala regiunii, oraşul Herson, în faţa avansului forţelor Kievului, relatează Agerpres, citând AFP.

"Toţi locuitorii civili din Herson trebuie să părăsească imediat oraşul", a scris pe Telegram administraţia de ocupaţie prorusă din regiune, evocând o "situaţie tensionată pe front" şi "un pericol crescut de bombardamente masive".

Evacuările spre malul stâng al fluviului Nipru, care desparte regiunea în două, au început de miercuri. Ucraina se pare că se pregăteşte să dea o nouă lovitură crucială efortului de război al preşedintelui Vladimir Putin cu o contraofensivă pentru recucerirea Hersonului, primul mare oraş ucrainean capturat de Rusia după invazia sa în februarie.

Kievul a încercat ca nimic să nu ajungă în presă despre operaţiunile sale din jurul acestui oraş din sudul ţării săptămâna aceasta, aşa cum a făcut înainte de o contraofensivă încheiată cu succes în nord-estul Ucrainei luna trecută. Publicaţia ucraineană Focus a relatat că experţi occidentali din domeniul securităţii au declarat că toate semnele indică o ofensivă majoră în zilele următoare.

Totodată, noi lovituri ruseşti au vizat sâmbătă infrastructuri energetice în vestul Ucrainei, a anunţat operatorul Ukrenergo, în timp ce responsabili locali au vorbit despre pene de curent în mai multe regiuni ale ţării, relatează AFP. Forţele ruse "au efectuat un nou atac cu rachete asupra instalaţiilor energetice ale principalelor reţele din regiunile de vest ale Ucrainei", a explicat Ukrenergo pe reţelele sociale.

"Amploarea pagubelor este comparabilă sau ar putea depăşi consecinţele atacului din 10-12 octombrie", a adăugat operatorul.

Restricţii de consum de energie sunt "aplicate" în mai multe regiuni, inclusiv în capitala Kiev şi regiunea sa, a precizat Ukrenergo, promiţând că specialiştii săi "iau toate măsurile pentru a restabili furnizarea de electricitate imediat ce va fi posibil în regiunile în prezent private de electricitate". În paralel, ucrainenii au redus deja voluntar consumul de electricitate cu 5 până la 20% în medie în unele zile şi în unele regiuni, a declarat pentru AFP într-o declaraţie scrisă şeful Ukrenergo, Volodimir Kudrîţki. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?