Data publicării:

G7 condamnă utilizarea de către Rusia a alimentelor ca instrument de 'coerciţie geopolitică'

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Miniştrii Agriculturii din ţările G7 (Grupul celor şapte ţări puternic industrializate) au condamnat duminică folosirea de către Rusia a alimentelor 'ca mijloc destabilizator şi instrument de coerciţie geopolitică' în timpul invaziei sale în Ucraina, transmite EFE.  

'Continuăm să condamnăm în termenii cei mai fermi războiul de agresiune ilegal, neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei', se arată în declaraţia comună adoptată de Grupul celor Şapte la finalul reuniunii lor de două zile din oraşul japonez Miyazaki (sud-vest), la care a luat parte şi reprezentantul UE.

Miniştrii agriculturii din Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Uniunea Europeană şi-au exprimat 'profunda îngrijorare faţă de impactul devastator pe care războiul îl are asupra securităţii alimentare mondiale, în special prin creşteri bruşte de preţuri la cereale, combustibil şi îngrăşăminte, care îi afectează în mod disproporţionat pe cei mai vulnerabili', se arată în text.

G7 şi-a manifestat susţinerea pentru iniţiativele întreprinse de UE, Ucraina şi Turcia în vederea deschiderii canalelor de export de cereale din teritoriul afectat de război, unul din cei mai mari producători mondiali, şi, specific, şi-a exprimat 'sprijinul ferm' pentru extinderea şi punerea în aplicare a iniţiativei de transport de cereale prin Marea Neagră.

Grupul celor şapte ţări puternic industrializate s-a angajat să-i 'sprijine pe cei mai afectaţi de militarizarea alimentelor de către Rusia', prin măsuri care să le asigure accesul la alimente şi îngrăşăminte.

De asemenea, semnatarii declaraţiei şi-au reafirmat angajamentul de a susţine reconstrucţia şi redresarea Ucrainei, împărtăşind cu această ţară diversele lor experienţe şi expertize agricole, precum şi contribuind la refacerea infrastructurii şi la accesul la finanţare şi la seminţe pentru fermierii ucraineni prin intermediul organizaţiilor internaţionale, scrie Agerpres.

 

Kremlinul amenință că vor fi consecințe grave dacă exporturile către Rusia vor fi interzise în totalitate

Kremlinul a avertizat asupra consecințelor grave ale interzicerii totale a exporturilor către Rusia.

Înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea completă a exporturilor din țările occidentale, nu poate decât să agraveze situația economiei din lume până la criza economică globală, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, scrie Interfax.

Când a fost pus de jurnalişti să comenteze planurile G7 de a interzice complet exporturile către Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns: "Luăm în considerare toate pericolele care stau în spatele gândurilor adversarilor noştri. În cazul actualelor sancțiuni care au fost impuse țării noastre și a noilor pași suplimentari la care ar putea să se gândească acum Bruxelles-ul și Washingtonul, vor afecta, desigur, și economia mondială. Prin urmare, acest lucru nu poate duce decât la o creștere a tendinței către o criză economică globală".

Secretarul de presă al lui Vladimir Putin a remarcat în același timp că Moscova monitorizează acest lucru cu mare atenție, sunt conștienți de faptul că Statele Unite și țările UE iau în considerare în mod activ noi sancțiuni suplimentare".

"Totodată, nu trebuie să uităm că nicio țară din lume nu s-a confruntat vreodată cu un asemenea volum de sancțiuni ca și noi, prin urmare ne adaptăm, dezvoltăm, lucrăm la planuri de dezvoltare pe termen lung, dar și luând în considerare pericolele care se află în spatele unor astfel de planuri”, a spus Peskov.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel