G7 cere sancţiuni mai severe împotriva Coreei de Nord
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 21 noi 2022, 07:15
WhatsApp
Ţările din G7 au denunţat duminică lansarea "iresponsabilă" de către Coreea de Nord a unei noi rachete balistice intercontinentale, îndemnând Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite să ia măsuri suplimentare "semnificative" pentru a pune capăt testelor nord-coreene.

Miniştrii de Externe ai Grupului celor Şapte au declarat că tirurile repetate de rachete ale Coreei de Nord "destabilizează şi mai mult regiunea, în pofida apelurilor din partea comunităţii internaţionale la pace şi stabilitate", scrie Agerpres.

Racheta testată de Phenian vineri pare a fi tipul său cel mai recent de ICBM, cu o rază potenţială ce i-ar permite să lovească continentul american.

Declaraţia G7 îndeamnă la "un răspuns unit şi robust din partea comunităţii internaţionale, inclusiv necesitatea pentru Consiliul de Securitate al ONU de a lua măsuri suplimentare semnificative".

G7 include Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Un reprezentant al Uniunii Europene s-a alăturat declaraţiei.

De la începutul lui noiembrie, Coreea de Nord a testat un număr record de rachete, printre care o rachetă balistică care a căzut vineri în zona economică exclusivă a Japoniei, la vest de insula Hokkaido.

Agenţia de stat nord-coreeană KCNA a informat că este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de tip Hwasong-17, supranumită "rachetă monstru" de experţii militari.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat mai mult de zece de rezoluţii care impun sancţiuni Coreei de Nord pentru activitatea sa nucleară şi tiruri de rachete din 2006.

Declaraţia G7 a reiterat exigenţele ca programul nuclear al Coreei de Nord să fie demontat într-o manieră verificabilă, adăugând că ţara comunistă "nu va avea niciodată statutul de stat nuclear". 

Citește și:

Kim Jong Un avertizează SUA: Guvernul nostru va reacţiona cu o confruntare totală

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că Phenianul va răspunde cu arme nucleare la noi ameninţări din partea SUA şi a altor forţe ostile, conform informaţiilor difuzate sâmbătă de presa de stat, transmite dpa.

Conform KCNA, Kim Jong Un "a declarat solemn că, dacă inamicii continuă să reprezinte ameninţări" la adresa Coreei de Nord, "partidul şi guvernul nostru vor reacţiona cu hotărâre la bombe nucleare cu arme nucleare şi la o confruntare totală cu o confruntare totală", scrie Agerpres.

Coreea de Nord a testat vineri o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune suspectată a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), determinând o reacţie de condamnare din partea SUA şi un exerciţiu aerian comun cu forţele sud-coreene. KCNA a informat sâmbătă că racheta testată a fost un "Hwasong-17", un nou tip de ICBM, şi că a fost lansată sub îndrumarea liderului ţării pe fondul "manevrelor militare confruntaţioniste nesăbuite ale SUA şi ale altor forţe ostile".

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?