G20 consideră inflaţia şi riscurile geopolitice drept ameninţări la adresa revenirii economiei
Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările membre ale G20 consideră inflaţia şi riscurile geopolitice drept ameninţări la adresa revenirii economiei mondiale din pandemia de COVID-19.
Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările membre ale G20 consideră inflaţia şi riscurile geopolitice drept ameninţări la adresa revenirii economiei mondiale din pandemia de COVID-19, revenire care era deja inegală din cauza accesului diferit la vaccinuri, se arată într-un draft de comunicat consultat de Reuters.
În acest document, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 promit să utilizeze 'toate instrumentele disponibile pentru a răspunde la impactul pandemiei' dar avertizează că spaţiul de manevră disponibil este posibil să fie 'îngust şi inegal'.
'Vom continua să monitorizăm marile riscuri globale, inclusiv cele care decurg din (actualele) tensiuni geopolitice şi vulnerabilităţi macroeconomice şi financiare', susţin miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20. În comunicat nu se face nicio referire directă la criza de la graniţa dintre Ucraina şi Rusia, iar faptul că termenul (actualele) este în paranteză sugerează că ar putea fi eliminat. Rusia este ţară membră a G20.
Temerile că Rusia ar putea invada Ucraina au umbrit debutul reuniunii de la Jakarta
Temerile că Rusia ar putea invada Ucraina au umbrit debutul reuniunii de la Jakarta, care urma să se concentreze pe riscurile create de accelerarea inflaţiei şi a măsurilor monetare de controlare a inflaţiei.
Preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, a lansat un avertisment direct că tensiunile cu privire la Ucraina ar putea perturba revenirea economiei mondiale.
Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 susţin în draftul de comunicat că inflaţia este în prezent ridicată în multe ţări, alimentată în parte de perturbările apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare, dezechilibrele dintre cerere şi ofertă, creşterea preţurilor la materii prime şi energie.
'Băncile centrale vor acţiona acolo unde este necesar pentru a asigura stabilitatea preţurilor, în linie cu mandatele lor, şi în acelaşi timp vor rămâne angajate pentru comunicarea clară a politicilor lor', susţin miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20, adăugând că independenţa băncilor centrale este crucială pentru credibilitatea lor.
G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei.
G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News