Data actualizării:
Data publicării:

Furturile de cafea s-au înmulțit în SUA. Cum operează rețelele care păcălesc importatorii

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Cazurile de furt care implică tone de cafea verde s-au înmulţit în SUA, cel mai mare importator mondial pentru această materie primă, pe măsură ce preţurile la boabele de cafea au atins un maxim istoric anul trecut, potrivit companiilor de transport rutier, transmite Reuters.

Subiectul a fost discutat de participanţii de pe piaţă la finele săptămânii trecute la Houston, unde a avut loc conferinţa anuală a U.S. National Coffee Association.

SUA sunt cel mai mare consumator mondial de cafea.

În condiţiile în care cafeaua se produce doar în zonele calde, SUA trebuie să importe aproape 100% din cafeaua pe care o consumă şi în acest sens transportă milioane de saci din porturi şi până la fabricile de prăjire a cafelei, în principal cu ajutorul camioanelor.

"Au existat zeci de cazuri de furt anul trecut, lucru care în trecut s-a întâmplat foarte rar", a spus Todd Costley, director de logistică la Hartley Transportation.

Cazuri de furt de cafea au fost raportate în ţările producătoare, precum Brazilia şi Vietnam, de obicei la fermele unde boabele sunt depozitate temporar, după recoltă.

Acele locaţii sunt mai vulnerabile pentru că sunt izolate.

În cazul SUA, furturile au fost opera unor grupări organizate care s-au deghizat în companii de transport.

Todd Costley a spus că aceste false companii sunt pe piaţă şi încearcă să obţină mici contracte de la importatori prin oferirea unor preţuri mai bune sau camioane care sunt disponibile imediat.

"Importatorii ar trebui să fie mai atenţi pe cine angajează. După ce pun mâna pe cafea, ei dispar", spune Costley.

Fiecare încărcătură de cafea de mărimea unui camion conţine aproximativ 19.958 de kilograme de boabe verzi, care la preţurile actuale de pe piaţă valorează 180.000 de dolari.

Unii participanţi cred că grupările criminale vor încerca să revândă boabele către micile firme care se ocupă cu prăjirea cafelei, care au probleme de pe urma preţurilor record. În încercarea de a-şi proteja marfa, unii importatori au început să ataşeze dispozitive de urmărire sacilor de cafea. 

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei 4 cești de cafea zilnic 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel