Furtunile au făcut ravagii în țară. Grindina a îmbrăcat județul Iași în alb, ca în toiul iernii - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Furtunile au făcut ravagii în mai multe zone din țară.

Furtunile fac ravagii în nordul țării, acolo unde meteorologii au emis Cod Galben de furtuni puternice. În județul Iași, spre exemplu, grindina de mari dimensiuni a făcut prăpăd. Șoferii care au fost prinși de furtună abia mai puteau înainta din cauza grindinei care a căzut pe parbrizele autoturismelor.

În zona Trei Iazuri din județul Iași, oamenii care circulau pe DN2B au fost surprinși de vijelia puternică. Grindina a fost atât de mare și deasă încât câmpurile s-au facut albe ca în totul iernii.

Șoferii au circulat cu grijă pentru că vizibilitatea era redusă, iar grindina le putea sparge parbrizele mașinilor.

După ce a trecut furtuna, bucățile de gheață au rămas pe marginea șoselelor, dar și pe câmpuri. În tot județul Iași, oamenii au găsit mormane de grindină în curțile lor.

Furtunile au făcut ravagii și în Bacău. Acoperișul unui bloc a fost smuls de rafalale de vânt. Iar din cauza cantităților mari de ploi, subsolurile au fost inundate.

”Cea mai grea iarnă din ultima sută de ani“. Gabriela Băncilă (ANM) explică cel mai mare fake news din meteorologie

Odată cu venirea toamnei și răcirea temperaturilor, în mass-media începe să apară și știrea potrivit căreia urmează „cea mai grea iarnă din ultima sută de ani“. Gabriela Băncilă, director ANM, a vorbit despre această știre, care se repetă an de an, punctând faptul că, la un moment dat, există probabilitatea să se întâmple.

Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre cel mai mare fake news și meteorologie:

„Dacă a fost o vară călduroasă și trebuie să ajungem la un echilibru, ne putem teme de o iarnă geroasă?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Vă spuneam că în topul celor mai călduroși ani din țara noastră se evidențiază ani destul de recenți. Dacă este să privim la iernile din România, din ultima perioadă, în medie sunt ierni foarte calde. În cazul Bucureștiului vorbim despre o iarnă întreagă în care grosimea maximă a stratului de zăpadă atinge câțiva centimetri sau, în bună parte din iarnă, aceasta chiar lipsește. Este foarte adevărat că ne așteptăm ca în octombrie-noiembrie să apară știrea care este atribuită în fiecare an unui specialist din meteorologia internațională care afirmă că va veni cea mai grea iarnă din ultima sută de ani“, a punctat Gabriela Băncilă.

„Adică fake news-ul din fiecare an“, a adăugat Val Vâlcu.

„Da, da! Însă este posibil, apropo de teoria probabilităților. Cu siguranță că specialiști din matematică ne vor spune cu exactitate care este probabilitatea ca la un moment dat această știre să nu mai fie un fake news“, a completat directorul ANM, Gabriela Băncilă.

„Ca la Loto. La un număr de extrageri iese și seria pe care ai pus-o pe bilet“, a spus, amuzat, jurnalistul Val Vâlcu.

Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a precizat că România va beneficia, în curând, de instrumente radare atât de performante încât vor putea detecta tornadele care apar de obicei în sudul și sud-estul țării. Vezi continuarea articolului AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel