Data actualizării:
Data publicării:

Furtunile au făcut ravagii în mai multe județe. Copaci şi acoperişuri smulse de vânt, mii de oameni fără curent electric

Autor: Doinița Manic
WhatsApp
 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Mai multe localități din țară au fost afectate de furtuni în noaptea de vineri spre sâmbătă.

A fost prăpăd în județul Hunedoara. Un număr de 17 localităţi au fost afectate de o furtună puternică în noaptea de vineri spre sâmbătă, transmite Agerpres. Mai mulţi copaci şi acoperişuri au fostdoborâte la pământ, iar 4.350 de consumatori nu au energie electrică, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

În oraşul Călan pompierii militari au intervenit cu autoscara mecanică, după ce elementele de construcţie de la două acoperişuri au fost dislocate de vânt, unele dintre acestea căzând peste cablurile de la reţeaua electrică.

În oraşul Haţeg, acoperişul unei case a fost smuls de vânt şi a căzut peste două autoturisme aflate într-o parcare.

"Ca urmare a avertizărilor meteorologice - cod portocaliu şi cod roşu (fenomene meteo imediate) emise pentru judeţul Hunedoara, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, până la ora 08,00, s-au primit 40 de apeluri prin care se solicita intervenţia echipajelor operative. Astfel, 60 de pompieri din cadrul ISU Hunedoara au intervenit pe parcursul acestei nopţi pentru înlăturarea efectelor negative înregistrate în 17 localităţi: Deva, Petroşani, Călan, Haţeg, Sarmizegetusa, Teliucu Inferior, Teliucu Superior, Lăpugiu de Jos, Ohaba, Ilia, Fizeş, Boholt, Salaşu de Sus, Paroş, Orăştioara de Sus, Chitid şi Bretea Mureşană", se precizează într-o informare a ISU Hunedoara.

Avarii la reţele stradale de energie electrică, risc de incendiu



Totodată, din cauza furtunii, 15 copaci au căzut pe căile rutiere, au fost semnalate două avarii la reţele stradale de energie electrică, cu risc de incendiu, şi o curte a fost inundată.

"Din informaţiile primite de la distribuitorul de energie electrică, 4.350 de consumatori au fost afectaţi, situaţia este în dinamică, funcţie de activitatea echipelor din teren. De asemenea, circulaţia a fost restricţionată pe DN 68 Haţeg - Caransebeş şi alte 8 drumuri judeţene au fost blocate", menţionează sursa citată.

Pompierii desfăşurau, sâmbătă dimineaţa, patru intervenţii pentru înlăturarea arborilor căzuţi pe carosabil în localităţile Peşteana, Bretea Streiului şi Petroşani, precum şi pentru remedierea unei situaţii de urgenţă semnalată în localitatea Zeicani, unde mai multe fire de curent electric sunt desprinse de pe stâlpii de electricitate. La acest caz a fost solicitată intervenţia echipei tehnice a distribuitorului de energie.

Precizăm că judeţul Hunedoara s-a aflat, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, sub Cod Roşu de fenomene meteorologice periculoase, fiind emise două mesaje RO-ALERT pentru zonele vizate. 

Două persoane din Caraș-Severin au ajuns la spital după ce au fost surprinse sub un acoperiş 

Două persoane au fost transportate la spital după ce au fost surprinse sub un acoperiș prăbușit la sol din cauza unui vânt puternic, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, în Reșița, transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Caraș-Severin.

În plus, alte două persoane au fost salvate de Poliția de Frontieră după ce au fost surprinse de furtună pe Dunăre, în dreptul Insulei Ostrov.

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru a remedia efectele negative produse de furtună în mai multe locuri din județul Caraș-Severin, cele mai multe situații înregistrându-se în municipiul Reșița. Aici, intervenția s-a concentrat pe degajarea copacilor prăbușiți pe carosabil, acoperișurilor și îndepărtarea arborilor căzuți peste aproximativ 20 de străzi și autoturisme.

De asemenea, pompierii au intervenit pentru înlăturarea mai multor copaci căzuți pe carosabil pe DN 58B, la ieșirea din Reșița spre Caransebeș. Mai mulți arbori au fost doborâți și în localitățile Zăvoi și Băile Herculane.

În orașul Bocșa, pompierii militari, împreună cu cei voluntari, au acționat pentru stingerea unui incendiu la un stâlp electric. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ezeriș a intervenit pentru a degaja un copac căzut pe carosabil, pe DN 58A, între Ezeriș și Fârliug.

Pentru a gestiona aceste situații, aproximativ 70 de militari și 17 autospeciale din cele patru subunități de intervenție ale inspectoratului au fost angrenați în acțiunile ISU.

ISU Gorj a intervenit în 32 de situaţii după furtună

Echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj au fost implicată într-un total de 32 de situații ca urmare a furtunii din noaptea de vineri spre sâmbătă.

Conform informațiilor furnizate de ISU, dintre acestea, 28 de intervenții au avut ca scop degajarea copacilor căzuți pe carosabil în diferite localități, precum Târgu Jiu, Alimpești, Broșteni, Cătunele, Motru, Slivilești, Tismana, Peștișani, Turceni, Săulești, Vladimir, Brănești. De asemenea, s-au efectuat trei intervenții pentru degajarea acoperișurilor smulse de vânt, două în Târgu Jiu și una în localitatea Hurezani.

În urma penei de curent, generatorul spitalului a intrat în funcţiune, dar pentru siguranţa pacienţilor, ISU a transportat la spital un generator de mare capacitate. Reprezentanţii Inspectoratului adaugă că nu a fost nevoie de conectarea acestuia şi că nimeni nu a avut de suferit în urma penei de curent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel