Data publicării:
Furtunile au produs pagube serioase în țară. Patru județe, afectate. Pompierii au intervenit în forță
Patru județe au fost afectate serios de furtuni.
Update:
Suceava
Zeci de apeluri la SNUAU 112 care anunţau diferite evenimente au fost înregistrate în dispeceratul integrat ISU SAJ Suceava în urma manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, marţi, seara, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.
Sursa citată a precizat că este vorba despre incendii provocate de trăsnet direct, în localităţile Dorna Candrenilor, Vicovu de Sus şi Dărmăneşti, copaci căzuţi pe carosabil sau în gospodării la Siret, Vatra Dornei, Volovăţ, Frumosu, Dorna Arini, Neagra Şarului, Todireşti, Fântâna Mare, Cumpărătura, Hânţăşti, Suceava, Udeşti, Chiril, Mălini, Mereni, cabluri electrice rupte şi crengi de copaci căzute pe carosabil în mai multe localităţi din judeţ şi elemente de construcţie căzute de pe acoperişul unui bloc de locuinţe din Fălticeni.
Echipele furnizorului de energie electrică sunt mobilizate pentru a repara defecţiunile şi a restabili alimentarea cu curent în zonele afectate.
Autorităţile au intervenit pentru a gestiona situaţia şi pentru a preveni alte incidente similare.
Pompierii militari şi lucrătorii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din toate localităţile afectate acţionează în continuare în misiuni de recunoaştere şi intervenţie, sprijinind populaţia.
Update:
Sălaj
Un număr de 13 arbori şi cinci stâlpi de curent şi telefonie de pe raza judeţului Sălaj au fost doborâţi de vânt, în seara zile de marţi, şi câteva acoperişuri de case au fost afectate de vijelie.
"În urma manifestărilor fenomenelor meteorologice periculoase prognozate, la nivelul judeţului, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Porolissum' al judeţului Sălaj au intervenit astfel: pentru îndepărtarea unui număr de 13 arbori doborâţi de vânt pe raza localităţilor Şimleu Silvaniei, Ileanda, Mirşid, Rus şi Cehu Silvaniei; la înlăturarea unui număr de cinci stâlpi căzuţi (în municipiul Zalău şi în localităţile Cehu Silvaniei, Crişeni şi Pericei); la şapte misiuni pentru degajarea unor elemente de construcţie instabile desprinse de pe acoperişuri (în municipiul Zalău şi în localităţile Şimleu Silvaniei, Nuşfalău şi Sîg)", se arată pe pagina de Facebook a ISU Sălaj.
Potrivit sursei citate, 13 intervenţii au fost soluţionate prin implicarea Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza comunelor Bobota, Buciumi, Cehu Silvaniei, Crasna, Hereclean, Meseşenii de Jos, Mirşid, Şimleu Silvaniei, Sărmăşag şi Plopiş.
"Până la ora 21,00, în dispeceratul ISU Sălaj au fost primite zeci de apeluri pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi din fericire, până la ora acestei informări, nu au fost înregistrate victime", se mai arată în postarea menţionată.
De asemenea, IGSU a transmis marţi seara un mesaj tip RO-ALERT pentru avertizarea populaţiei întregului judeţ.
______________________________________________________________________
Maramureș
Pompierii militarii au intervenit pe DJ 183 spre cartierul Firiza din municipiul Baia Mare pentru a degaja copacii căzuţi pe carosabil în urma furtunii, potrivit ISU Maramureş, Oana Alexa Gonczi. Un echipaj de pompieri din Vişeu de Sus a intervenit pentru înlăturarea unor copaci căzuţi pe firele de curent din localitate.
Un număr de 29 de localităţi rurale au rămas, marţi seara, fără energie electrică din cauza furtunii puternice, a informat purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă.
"Au fost afectate/avariate 207 puncte de transformare, respectiv 15 linii de alimentare cu energie electrică. 29 de localităţi au avut probleme la alimentarea cu energie electrică din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Aproximativ 11.800 de consumatori sunt afectaţi. În teren acţionează 10 echipe de intervenţie care remediază treptat defecţiunile din reţele", a spus Dan Bucă.
Conform acestuia, reţelele de energie electrică din judeţ au fost afectate de vijelie, rafale puternice de vânt şi precipitaţii, îndeosebi ploaie şi grindină de mici dimensiuni.
Bihor
O furtună puternică, de nici zece minute, a făcut pagube însemnate în Oradea, Salonta, Marghita şi Aleşd, localităţi în care se efectuează zeci de misiuni ale pompierilor militari bihoreni care intervin în sprijinul populaţiei afectate de fenomenele meteorologice periculoase.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca, pompierii militari din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, Detaşamentului Salonta, Detaşamentului Marghita şi Staţiei Aleşd intervin cu autospecialele, echipamentele şi accesoriile din dotare pentru înlăturarea efectelor furtunilor manifestate în judeţ.
Pompierii Detaşamentului 1 şi 2 Oradea acţionează pe raza întregului municipiu, unde vântul puternic a desprins acoperişurile mai multor imobile şi a doborât mai mulţi copaci pe carosabil şi autoturisme. Traficul a fost blocat pe mai multe artere ale oraşului. Pe bulevardul Decebal, un acoperiş din tablă a fost aruncat de vânt pe liniile de tramvai.
Pe strada Iuliu Maniu, un arbore rupt a căzut pe un autoturism, blocând circulaţia spre centrul oraşului. Balconul unui bloc de lângă Piaţa Decebal a fost smuls şi doborât pe trotuar.
În Oradea, pompierii militari paramedici din cadrul Detaşamentului 2 Oradea au acordat îngrijirile necesare unei persoane rănite în urma spargerii unei ferestre, transportând-o ulterior la spital.
În parcuri şi pe malul Crişului Repede, mulţi copaci au fost rupţi. În multe locuri pot fi văzute pe jos resturi de acoperişuri din ţiglă şi bucăţi din panouri izolante de construcţii.
Pompierii Detaşamentului Salonta au degajat zeci de copaci care blocau traficul pe DN 79, între localităţile Mădăraş şi Salonta, urmând să intervină pentru înlăturarea copacilor căzuţi pe mai multe străzi din Salonta.
Alba
O şură a fost lovită de fulger, arzând în întregime, iar mai mulţi copaci au fost doborâţi marţi de vânt pe drumuri din Alba, pe perioada în care judeţul s-a aflat sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, a anunţat Instituţia Prefectului.
Astfel, o şură a ars în întregime după ce a fost lovită de un fulger, în localitatea Arieşeni, iar un copac a fost doborât de vânt pe o altă anexă gospodărească, în localitatea Biharia, comuna Gârda.
Alţi copaci au căzut pe carosabil pe DN-1R, blocat temporar între Albac şi Horea, pe DN 75 Câmpeni, în zona barajului Mihoieşti, la Lunca Arieşului şi la Scărişoara, respectiv pe DJ 742 A, la Trâmpoiele- Zlatna.
În municipiul Alba Iulia, pompierii militari au intervenit pentru degajarea unui element desprins de pe acoperişul unui bloc.
Nu s-au înregistrat victime.
Judeţul Alba s-a aflat marţi sub cod portocaliu între orele 17.20 şi 18.30.
Cluj
Mai mulţi copaci au fost doborâţi de furtună marţi după amiaza în judeţul Cluj, pompierii fiind solicitaţi să intervină şi în cazul unui acoperiş smuls de vânt, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
"Pompierii de la Detaşamentul Dej intervin în aceste momente pe strada Regina Maria din Dej, unde s-a raportat un copac căzut. Echipajele dejene se află simultan şi pe strada 1 Mai, pentru a degaja un arbore. În localitatea Buza se vor deplasa pompierii de la Punctul de Lucru Mociu, unde un acoperiş a căzut într-o curte. O persoană a suferit atac de panică, astfel că forţele vor fi însoţite de o ambulanţă SMURD. Pe de altă parte, pompierii de la Detaşamentul Huedin au fost solicitaţi pentru a degaja un arbore în localitatea Morlaca", precizează ISU.
Pompierii mai intervin în Cluj-Napoca, în apropiere de Piaţa Abator dar şi în localitatea Jucu, pentru a degaja arbori căzuţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News