Furtuna solară care se produce o dată la 100 de ani ar putea lovi curând. De ce se tem cercetătorii
O furtună solară ar putea să dea peste cap toată activitatea sateliţilor din spaţiu.
Majoritatea furtunilor solare sunt inofensive, însă în unele cazuri Soarele poate emite către Pământ fragmente masive de plasmă. Aceste evenimente pot fi suficient de puternice pentru a genera pene uriașe de energie electrică și pot avea potențialul de a deteriora sateliții. Oamenii de știință avertizează că ne aflăm din ce în ce mai aproape de acest scenariu.
Soarele se află într-o perpetuă stare de activitate, fapt benefic în mod fundamental pentru că existența noastră pe planetă depinde de energia emanată de această stea vitală. De-a lungul zilei, energia solară în cantități masive pe care Soarele o emite este respinsă de către câmpul magnetic al Pământului, prevenind astfel daunele majore care ar putea să se producă. Cu toate acestea, există momente în care Soarele generează furtuni atât de puternice, încât ele pot penetra câmpul magnetic al planetei. Cum a fost şi cazul de acum 100 de ani care ar fi produs daune ireversibile în sistemul solar, potrivit Saturday Evening Post.
Dacă o asemenea furtună ar lovi mâine, ar provoca un haos tehnologic care ar devasta economiile și ar amenința siguranța și viața oamenilor din întreaga lume, spun cei de la NASA.
Din fericire, astfel de evenimente sunt extrem de rare. Dar Soarele devine neliniștit înaintea unui vârf de activitate de 20 de ani, ceea ce înseamnă că există totuşi un risc de furtună solară masivă care ar putea să ajungă pe Pământ în următorii ani. Cercetătorii avertizează că omenirea nu a fost niciodată atât de vulnerabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News