Data publicării:

Furtul unor statuete indigene sporeşte controversele din jurul sinodului despre Amazon organizat de Vatican

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Sinodul organizat de Vatican cu privire la situaţia din regiunea amazoniană, în care au fost luate în discuţie măsuri controversate, precum excepţiile de la celibatul preoţilor catolici din zonele izolate ale lumii, a devenit şi mai controversat după furtul a patru statuete indigene amazoniene ce au fost aruncate în Tibru, transmite marţi DPAm scrie Agerpres. 

Statuetele din lemn, reprezentând-o pe zeiţa incaşă Pachamama (Mama Pământ), erau expuse într-o biserică din apropiere de Piaţa Sfântul Petru, fapt care a atras nemulţumirea a numeroşi catolici conservatori ce le considerau o atrocitate păgână.

Într-un editorial publicat marţi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Andrea Tornielli, a declarat că acest furt reprezintă "un gest violent şi intolerant" şi "un episod trist care vorbeşte de la sine".

Statuetele au fost furate luni dimineaţa din biserica Santa Maria in Transpontina şi au fost aruncate în Tibru de pe podul Sant'Angelo, aflat în apropiere. Un videoclip al incidentului a fost postat pe YouTube.

Rorate Caeli, un blog catolic conservator, a sărbătorit incidentul, făptaşii fiind lăudaţi drept "curajoşii bărbaţi catolici care au îndepărtat idolii păgâni din casa lui Dumnezeu".

"Fie ca acţiunea lor să reprezinte un avertisment pentru aceşti ierarhi care şi-au pierdut credinţa şi care doresc să transforme Biserica Catolică într-un ONG infestat de păgânism şi plin de perverşi. Credincioşii catolici NU ÎI VOR MAI TOLERA!" (majusculele îi aparţin autorului acestui mesaj n.r.).

Papa Francisc a dispus organizarea între 6 şi 27 octombrie a unui sinod despre Amazonia la care a invitat episcopi şi preoţi din ţările sud-americane străbătute de Amazon, pentru a discuta pe teme de mediu, sociale şi pastorale.

Unul dintre cele mai controversate subiecte abordate de prelaţi este sugestia, publicată în luna iunie într-un document al Vaticanului cu privire la agenda acestui sinod, privind hirotonisirea membrilor respectaţi ai comunităţilor amazoniene "chiar dacă aceştia au familii stabile". Unele comunităţi catolice izolate din regiunea amazoniană nu pot participa la slujbe pentru că nu au preoţi. Hirotonisirea membrilor respectaţi ai acestor comunităţi constituie o posibilă soluţie.

Clericii conservatori de la Vatican şi-au exprimat nemulţumirea că tradiţia catolică a celibatului preoţilor, veche de secole, poate fi încălcată. Papa Francisc, de cealaltă parte, s-a declarat deschis să ia în discuţie această schimbare.

Pe agenda sinodului mai figurează subiecte precum conservarea mediului în regiunea amazoniană şi chestiuni de doctrină, dar şi situaţia indigenilor din această regiune.

Niciuna dintre deciziile ce vor fi luate la sinod nu sunt obligatorii pentru Biserica Catolică. Rolul acestui sinod este consultativ. Papa Francisc va decide dacă va aplica sa nu recomandările formulate în cadrul sinodului.

Primul papă latino-american din istorie a făcut din chestiunea justiţiei sociale şi din cea a schimbărilor climatice priorităţi ale papalităţii. Francisc susţine că preocupările sale privind dezechilibrele socio-economice şi de mediu corespund perfect cu învăţăturile catolice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel