Furt de date de la Camera Deputaților. Expert în securitate cibernetică: Putea fi evitat
Un expert în securitate cibernetică spune că furtul de date de la Camera Deputaților putea fi evitat.
Atac cibernetic la Camera Deputaților. Hackerii au reușit să spargă baza de date a instituției și au obținut informații confidențiale inclusiv despre premier, care se vede nevoit să îşi schimbe buletinul.
"Putea fi evitat acest furt de date, dacă s-ar fi făcut niște teste de penetrare, identificare de vulnerabilități înainte ca atacatorii să intre şi să le exploateze. Trebuia să se facă nişte simulări de atacuri şi în urma acestora se dau o serie întreagă de măsuri. Aici este vorba şi despre date cu caracter personal. Orice informație cu caracter confidențial trebuie păstrată şi nu trebuie să ajungă pe mâna tuturor, a declarat Mădălin Dumitru, CEO Cyber Smart Defence, la Antena 3 CNN.
Premierul României a anunțat deja că îşi va schimba buletinul în urma atacului cibernetic de la Camera Deputaţilor.
"Există proceduri specifice în cazul unor astfel de atacuri cibernetice, unde se izolează atacul, se identifică ce s-a întâmplat pentru a afla cine este în spatele atacului şi care este motivaţia. Eu sper ca noi ca ţară să devenim conștienți de pericolul care planează asupra noastră când vine vorba despre atacurile cibernetice', a declarat Mădălin Dumitru, CEO Cyber Smart Defence.
Ministrul Digitalizării: Pe unele dispozitive încă rula Windows 7
Ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, a declarat miercuri faptul că pe unele dispozitive din Camera Deputaților încă rula o versiune de Windows 7, de foarte mult timp depășită.
"Sunt situații în care din diferite motive, în special din eroare umană, putem să ajungem în această situație. Un exemplu de la Camera Deputaților, până la a avea închis acest raport final, este faptul că sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologii și software existente astăzi pe piață.
Vă dau un exemplu, pe unele dispozitive încă rula o versiune de Windows 7, care este de foarte mult timp depășită. Acesta este evident atributul administrativ al Departamentului IT al Camerei Deputaților", a spus Bogdan Gruia Ivan.
Întrebat dacă va fi plătită recompensa, ministrul a spus că nu crede că acest lucru se va întâmpla.
"Este o decizie care aparține Camerei Deputaților, dar nu cred că există acest subiect (plata - n.r.), în contextul în care avem capacitatea de a recupera toate acele date, de a asigura securitatea sistemului actual și în același timp, acum ne-am asigurat că avem legislație foarte clară în materie de securitate cibernetică”, a răspuns ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News