Furnizorul de reactoare modulare mici (SMR) ales de Cehia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fotografie de la Petar Avramoski/ Pexels
Fotografie de la Petar Avramoski/ Pexels
Grupul ceh de utilităţi CEZ a transmis joi faptul că a selectat grupul britanic Rolls-Royce Holdings Plc ca fiind posibil furnizor de reactoare modulare mici (SMR). Anunțun vine în contextul în care ţara din Europa Centrală mizează pe energia nucleară cu scopul de a face tranziţia de la combustibili fosili, transmite Bloomberg.

Compania controlată de statul ceh intenţionează să încheie un parteneriat strategic cu Rolls-Royce în vederea construirii unui reactor de tip SMR în prima jumătate a următorului deceniu, conform unui îcomunicat de presă al Ministerului ceh al Industriei şi Comerţului.

De ce mizează Cehia pe energia nucleară


În contextul în care este o ţară fără ieşire la mare şi cu opţiuni limitate pentru energie fotovoltaică şi eoliană, Cehia mizează pe energia nucleară ca o modalitate pentru atingerea obiectivelor climatice şi eliminarea cărbunelui din mixul energetic.

În comparație cu reactoarele nucleare convenţionale, cele de tip SMR sunt relativ simplu de construit, pentru că sistemele şi componentele lor pot fi asamblate în uzine şi transportate sub formă de unitate completă până la locul unde urmează să fie instalate. Totodată, reactoarele modulare mici sunt mai accesibile decât reactoarele mari şi au un risc mai mic de accident grav.

Procentul de energie nucleară produsă la centralele nucleare de la Temelin şi Dukovany


Energia nucleară produsă la centralele nucleare de la Temelin şi Dukovany reprezintă aproximativ 30% din producţia totală de electricitate a Cehiei, ţară membră a UE cu 10,9 milioane de locuitori. Ponderea energiei nucleare în mixul energetic al Cehiei ar urma să ajungă la 50%, odată cu închiderea treptată a centralelor pe cărbune, în cadrul tranziţiei energetice spre surse mai verzi.

În luna iulie, CEZ a anunţat că grupul sud-coreean KHNP a câştigat licitaţia pentru construcţia a două noi reactoare nucleare convenţionale la centrala de la Dukovany, un contract cu o valoare de aproape nouă miliarde dolari. La finalul analizei ofertelor, KHNP şi-a devansat rivalii EDF şi Westinghouse, însă cele două firme au anunţat recent că vor contesta rezultatul licitaţiei.

Ce se întâmplă în România


În România, la Doicești, în județul Dâmbovița, compania RoPower S.A. are în vedere să construiască o platformă nucleară, pe care vor opera șase reactoare mici. 

O tehnologie nouă, dezvoltată în Statele Unite și Coreea de Sud, care să furnizeze energie electrică fără emisii de CO2, într-un sistem modular, mai apropiat de nevoile pieței, prin urmare mai ieftin și mai puțin poluant.

Însă cum a fost ales amplasamentul de la Doicești? Care este stadiul proiectului? Cum au ajuns trei persoane private, investind câteva milioane de euro, să dețină jumătate din compania în care statul se pregătește să bage câteva miliarde de euro? Cum se vor împărți profiturile? Răspunsurile le aflați în articolul - Frăția uraniului. Cum au ajuns trei băieți deștepți din energie să împartă fifty-fifty cu Nuclearelectrica reactoarele de la Doicești!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel