"Furnicuțele“ din spatele prognozelor meteo. Marius Mihăilescu: 100 de metri mai încolo poate fi grindină și eu aici să am ploaie
Marius Mihăilescu, meteorolog la stația Filaret, a vorbit despre „furnicuțele“ care stau în spatele raportărilor meteorologice.
„Ce faceți efectiv? La ce interval transmiteți datele și cum?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Observațiile se efectuează orar, oră de oră. Momentul observației începe la și 20 ale fiecărei ore până la și 30 de minute. Se fac observații asupra tuturor fenomenelor: temperatură, umezeală, presiune, direcție și viteză de vânt, gen și specie de nori, fenomene, precipitații, grindină, aversă, etc. Toate aceste fenomene se codifică în cifre și se întocmește acel meteor de care știe toată lumea.
Se transmite la Institut, la Băneasa, unde colegii centralizează absolut totul, se întocmesc hărțile sinoptice, climatologice, se întocmesc prognozele. Deci, noi, aici, suntem furnicuțele care furnizăm datele la o rețea națională. Suntem furnicuțele care le virăm materia primă (...) Meteorii se transmit oră de oră, timp de 24, fux continuu. “, a precizat, la DC News, meteorologul Marius Mihăilescu.
„Sunt foarte mari diferențele, când e vorba de precipitații, între cartiere. Bucureștiul poate e mare, poate construcțiile schimbă dinamica. Aici e soare, dincolo e grindină, iar dumneavoastră sunteți doar aici“, a precizat Val Vâlcu.
„Norii convectivi, de tip cumulonimbus, sunt delimitați. Ei pot să meargă doar pe o fâșie de 50-100 de metri. Stația înregistrează doar local, unde este ea amplasată. Observațiile de către meteorolog se fac vizual, dar toți parametrii sunt în locația stației. La 100 de metri mai încolo se poate produce o aversă de grindină și eu aici să am ploaie. Poate să o diferență de 5 grade la 300 de metri mai încolo, dacă aici am grindină și acolo nu“, a precizat meteorologul.
Marius Mihăilescu, meteorolog la stația Filaret, cea mai veche din țară, iese la pensie: La începuturi, a fost o stație de periferie
Meteorologul Marius Mihăilescu a dezvăluit, în exclusivitate pentru DC News, care este procesul prin care se efectuează prognozele meteo de către ANM, pentru ca mai apoi să fie difuzate de către principalele buletine de știri ale zilei.
Meteorologul Marius Mihăilescu iese la pensie în curând. „La această stație (n.r. stația meteo Filaret) am venit în 1990, mai am două ture, adică zece zile, apoi ies la pensie, după 39 de ani de muncă. Pot să menționez că am mai lucrat la stația meteo Babele, stația meteo Vârful Omu și Fundulea. Stația meteo Filaret este o stație reprezentativă de oraș, la începuturi a fost o stație de periferie. În timp, orașul a înghițit efectiv stația și în momentul de față este o stație reprezentativ urbană”, a dezvăluit Marius Mihăilescu, adăugând:
„Aici este mai cald pentru că influența urbană își spune cuvântul, circulația atmosferică în interiorul orașului este diminuată, datorită construcțiilor urbane, mai avem și parcul care estompează din circulația maselor de aer și din acest motiv apare o diferență de 2-5 grade.”
„Tura de lucru este normală, se lucrează 12 ore cu 24 și 12 cu 48, în funcție de cât personal are stația respectivă. La noi putem spune că vorbim de o tură de 24 de ore, pentru că e o tură de zi și de noapte, iar atunci efectiv mai am 4 ture, două de zile și două de noapte, fiind 5 persoane la tură, schimbându-ne, în 10 zile facem cam 2 ture.”, a continuat acesta.
„S-au schimbat foarte multe. La începuturi se făcea meteorologie clasică, care este cu totul și cu totul altceva. În ziua de astăzi, tehnologia ne-a ajuns din urmă, meteorologia clasică s-a uitat, observațiile nu mai sunt aceleași, munca este substanțial diminuată, iar meteorologia a devenit informatică, din punctul meu de vedere. ”, a mai spus meteorologul (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News