Furie și manifestații de protest în Grecia:  Un nou feminicid, al cincilea de la începutul anului, chiar în faţa unui comisariat de poliţie
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Circa 200 de tinere au manifestat vineri în faţa unui comisariat dintr-o suburbie a Atenei, unde o femeie a fost înjunghiată mortal de fostul său partener de viaţă, în timp ce poliţia este acuzată de neglijenţă profesională.

Eleve ale unei instituţii de învăţământ din această suburbie populară din nord-vestul capitalei elene, tinerele au protestat stând aşezate în faţa comisariatului şi au desfăşurat o banderolă pe care se putea citi "Nicio femeie nu este singură".

Buchete de flori albe şi lumânări au fost de asemenea depuse în faţa intrării în comisariat, la Agioi Anargyroi.

O altă manifestaţie, după mai multe care au avut deja loc în ultimele zile, este prevăzută să aibă loc în seara acestei zile, în acelaşi loc.

În apropiere de locul crimei, au apărut graffiti de protest care afirmau inclusiv că "patriarhatul violează şi ucide".

Kyriaki Griva, de 28 de ani, a fost ucisă cu mai multe lovituri de cuţit, luni seara, de fostul său partener de viaţă, în vârstă de 39 de ani, când tocmai ieşise de la comisariat, unde se dusese simţindu-se ameninţată de acesta.

Mulţi acuză poliţia că nu a protejat victima de fostul său partener de viaţă, ale cărui violenţe ea le denunţase anterior şi în pofida plângerilor sale.

Acest feminicid a suscitat numeroase reacţii politice

Tânăra a fost înjunghiată în timp ce vorbea la telefon cu centrul pentru apeluri de urgenţă, pentru a cere să fie însoţită de poliţie la domiciliul său.

Potrivit media care au publicat conversaţia telefonică, operatorul centrului i-a răspuns: "Maşina de poliţie nu este un taxi".

Presupusul ucigaş a fost internat la serviciul de psihiatrie al unei închisori şi cinci ofiţeri, printre care şeful secţiei de poliţie, au fost suspendaţi din funcţie.

Acest feminicid, al cincilea de la începutul anului în Grecia, a suscitat numeroase reacţii politice.

Cazul "nu reflectă imaginea generală a poliţiei elene", a pledat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Pavlos Marinakis, la canalul public ERT.

Aceasta "nu înseamnă că executivul nu a făcut nimic în timpul ultimilor cinci ani" în faţa violenţelor conjugale din Grecia, a adăugat el.

Potrivit celui mai recent raport al Grupului de experţi independenţi însărcinat cu punerea în aplicare a Convenţiei de la Istanbul (Grevio) asupra violenţelor la adresa femeilor, numeroase lacune există încă în Grecia, în special "în coordonarea răspunsurilor la nevoile femeilor victime ale violenţelor".

Grevio a exprimat de asemenea îngrijorări în legătură cu "ratele slabe de condamnare, în special în cazurile de viol", conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel