Data publicării:

Furia la adresa guvernului turc se revarsă la aniversarea unui an a cutremurului care a luat zeci de mii de vieți - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Participanții evenimentului s-au transformat în protestatari, scandând mesaje la adresa guvernului turc.

Peste 10.000 de oameni s-au adunat în dimineața zilei de marți pentru a ține o vigilă la aniversarea unui an de la cutremurul devastator care a lovit sud-estul Turciei, în timp ce unii au protestat împotriva a ceea ce au numit neglijență guvernamentală în perioada de urgență ce a urmat. Seismul cu magnitudinea de 7,8 grade, cea mai mortală catastrofă din istoria modernă a Turciei, a nivelat orașe și părți ale unor orașe din sud-estul țării și Siria vecină. A ucis peste 50.000 de oameni în Turcia, aproximativ 5.900 în Siria și a lăsat milioane de oameni fără adăpost.

În provincia turcă Hatay, cea mai afectată, oamenii au cerut demisia guvernului și a autorităților locale în timpul vigiliei și au solicitat oficialilor să nu se prezinte la memorial, huiduind discursurile. În piața principală din orașul Hatay, aflat în provincia respectivă, unii scandau: "Cine poate auzi vocea mea?" în timp ce vorbea ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, un slogan care face referire la strigătele auzite de sub dărâmături în timp ce oamenii așteptau zile întregi să vină ajutorul. Locuitorii spun că mulți oameni au murit nu din cauza prăbușirii clădirilor, ci din cauza așteptării atât de mult timp înghesuiți sub dărâmături, în frig.

După vigilă, oamenii au aruncat flori în râul Asi, care traversează orașul. Merve Gursel, care și-a pierdut mătușa, soțul mătușii și verii în cutremur, a strigat numele lor în timp ce arunca câte o crizantemă în apă pentru fiecare. "Nimeni nu a fost cu acești oameni în ziua aceea. Durerea acestor oameni este că nu au putut fi salvați. Durerea acestor oameni este că nu le-au putut face auzite vocile", a spus ea.

"Aceste proteste sunt ecoul durerii interioare a oamenilor. Este un ecou al suferinței oamenilor. Nu există nicio modalitate de a descrie cum să se compenseze durerea aici. Inimile acestor oameni sângerează." Nesibe Duzgun a spus că arunca flori în apă pentru toți cei pe care-i cunoștea și că gestul a unit oamenii din Hatay.

Președintele Tayyip Erdogan a declarat într-un comunicat pe rețelele sociale că durerea pierderii din cutremure este la fel de proaspătă acum ca acum un an și că guvernul său a acționat imediat după ceea ce ei numesc "dezastrul secolului". "Unitatea secolului a fost demonstrată în fața dezastrului secolului", a spus el.

Cu toate acestea, Nurul Sabah Aksu, un locuitor al Hatay, a spus că guvernul a abandonat oamenii orașului. "Mii de oameni au murit aici. Unde au fost ei? De ce au lăsat Hatay în acest fel? De ce ne-au uitat?" a întrebat Aksu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel