Data publicării:
Funcționarii statului, acuzați că lucrează ca în comunism. Mohammad Murad: Uită că cetățeanul are un drept! Când îți dau o hârtie, ei spun că te-au ajutat
Întreprizătorii sunt total nemulțumiți de modul în care relaționează cu autoritățile statului, în special la nivel local. Omul de afaceri Mohammad Murad îi acuză chiar de practici comuniste pe unii reprezentanți ai instituțiilor cu care a fost nevoit să intre în contact.
Nemulțumiri majore ale oamenilor de afaceri ce activează în turismul românesc. Invitat la DC News, Mohammad Murad, unul dintre cei mai importanți proprietari de hoteluri din România a explicat în detaliu problemele cu care se confruntă și care este atitudinea reprezentanților instituțiilor statului în relația cu întreprinzătorii din turism, dar și din alte domenii. El le reproșează acestora că se comportă exact ca în comunism.
“Orice chestie, oricât de mică ar fi, este o durere ca să poți să o obții, chiar dacă este dreptul tău. În România, până în 90, statul comunist nu dădea prea mare valoare drepturilor omului și cetățeanului. Îi învăța cum să-și onoreze obligațiile și oamenii au rămas cu aceeași educație: să-și onoreze toate obligațiile, fără să-și ceară drepturile. Din păcate, însă, instituțiile funcționează la fel. Ei uită că cetățeanul are un drept și când îți dau o hârtie îți spun că te-au ajutat. E normal să îmi dai hârtia aia, e obligația ta, pentru că noi toți contribuim la salariul pe care îl ai. Dar nu e voie să spui asta, pentru că nu mai vezi autorizație. O autorizație de la Pompieri durează doi ani, pentru că nu au timp” a spus Mohammad Murad.
Abuzul, o nouă interpretare
De abuz, nu pot fi acuzați funcționarii statului, ci tot oamenii de afaceri, mai spune Murad.
“Abuzul îl face doar omul de afaceri, și e taxat și pedepsit și plătește amenzi. Când face funcționarul public, nu este abuz, n-are timp. Și acum, ultima modă, are coronavirus” a mai spus omul de afaceri.
Mohammad Murad a vorbit în interviul acordat lui Bogdan Chireac, la DC News, și despre influența politicului în relația mediului de afaceri cu instituțiile statului ce ar trebui să le vină în ajutor întreprinzătorilor, nu să să le întârzie, ori să le blocheze proiectele. În susținerea celor afirmate, Mohammad Murad a oferit exemplul unui cunoscut de-al său care de un an și jumătate așteaptă să primescă o autorizație, document pe care încă nu l-a primit pentru simplul fapt că ar fi membru al unui partid, lucru oricum neadevărat, potrivit omului de afaceri.
Rezolvarea acestor situații care abundă peste tot în țară nu poate fi găsită nici măcar la instanțele de judecată, este concluzia antreprenorului, din cauza timpului mult prea lung de soluționare a dosarelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News