Funcționari publici robotizați: AI ar putea prelua mai mult de 8 din 10 locuri de muncă repetitive efectuate de serviciile guvernamentale, susține un studiu
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Inteligența artificială(AI) ar putea prelua mai mult de opt din 10 sarcini repetitive efectuate de funcționarii publici, potrivit unui studiu.    

De la procesarea pașapoartelor până la înregistrarea la vot, cel puțin 120 de milioane de sarcini din administrația publică au potențialul de a fi automatizate.

Fiecare minut la care AI a ajutat la reducerea unei tranzacții ar economisi sute de mii de ore de muncă manuală a personalului uman.

Institutul Alan Turing, care a efectuat cercetarea, a declarat că aceasta ar elibera funcționarii de birocrația nesfârșită și le-ar permite să petreacă mai mult timp în contact cu publicul.

Luna trecută, viceprim-ministrul a promis că inteligența artificială va pune capăt frustrărilor legate de serviciile publice, care se referă la "pierderea de timp, la apăsarea creionului și la faptul că device-ul nu spune nimic".

Oliver Dowden a declarat că inteligența artificială ar putea fi un "glonț de argint" pentru administrația publică, economisind miliarde de lire sterline și îmbunătățind serviciile.

În prezent, guvernul britanic efectuează în jur de un miliard de tranzacții cu cetățenii pe an, în cadrul a 400 de servicii și 57 de departamente.

Cercetătorii au analizat jumătate dintre aceste servicii care implicau o decizie și schimb de informații între un funcționar și un membru al publicului.

Deși aceste sarcini, cum ar fi procesarea cererilor de prestații sociale sau a cererilor pentru numărul de asigurare națională, sunt cele care necesită cel mai mult timp, ele au și cel mai mare potențial de economisire a timpului dacă sunt automatizate.

"Echivalentul a sute de mii de ore de muncă economisite în fiecare an"

Studiul a estimat că aproximativ 84% din cele 143 de milioane de "tranzacții complexe, dar repetitive" ar putea fi efectuate cu ușurință cu ajutorul IA.

Dr. Jonathan Bright, șeful departamentului de inteligență artificială pentru serviciile publice de la Institutul Alan Turing, a declarat: "Inteligența artificială are un potențial enorm de a ajuta guvernele să devină mai receptive, mai eficiente și mai corecte".

"Chiar dacă AI ar putea economisi un minut pe tranzacție, acest lucru ar fi echivalentul a sute de mii de ore de muncă economisite în fiecare an", spune Bright.

"Realizarea unei automatizări responsabile și precise cu ajutorul IA va necesita multă muncă, însă beneficiile uriașe justifică investițiile necesare", mai adaugă el.

Institutul Alan Turing, care găzduiește în această săptămână evenimentul anual AIUK la Londra, a declarat că aceasta ar putea "face serviciile guvernamentale mai eficiente și mai orientate către cetățeni, ceea ce ar îmbunătăți satisfacția publicului, ar reduce costurile și ar elibera timpul funcționarilor publici pentru a se concentra pe alte sarcini".

'Reducerea costurilor birocratice și a cheltuielilor generale ale furnizării de servicii a devenit o prioritate pentru multe guverne diferite, mulți dintre ei considerând că AI oferă potențialul de a face acest lucru'.

O echipă formată din 70 de experți de la Cabinet Office analizează în prezent modalitățile de a utiliza IA pentru a îmbunătăți serviciile publice.

Dowden a insistat asupra faptului că acest lucru nu ar însemna "înlocuirea oamenilor reali cu roboți", ci că îmbunătățirile tehnologice ar permite în schimb ca funcționarii publici să se ocupe de activități mai importante.

Într-un discurs ținut la Imperial College din Londra, el a citat estimări potrivit cărora ar putea economisi 24 de miliarde de lire sterline pe an, adăugând: "Doar prin adoptarea rapidă a inteligenței artificiale vom face economiile necesare pentru a ne pune pe o cale sustenabilă către un stat mai mic și o mai bună furnizare a serviciilor", conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel