Funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, ANULATĂ de ÎCCJ! Hunor, UDMR: Sunt revoltat! Acest liceu nu ia nimic de la nimeni
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Facebook, rakoczi.ro
Foto: Facebook, rakoczi.ro
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de anulare a autorizaţiei de funcţionare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş este ”incalificabilă” şi că lucrurile nu vor rămâne aşa.

După ce, miercuri după-amiază, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat oficial autorizaţia de funcţionare a Liceului Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş, Kelemen Hunor a transmis un mesaj public pe rețelele sociale. „Este inacceptabil, dar nu ne vom lăsa bătuți”, sunt câteva dintre cuvintele sale.

"Dacă trebuie hotărâre de guvern, dăm hotărâre de guvern!"

"Trebuie să aşteptăm motivarea Înaltei Curţi, a judecătorilor care au participat la această decizie. După aceea, sigur, vom şti ce avem de făcut. Există un cadru legal, există o metodologie. În momentul în care această decizie este definitivă, dar când devine efectiv aplicabilă, după motivare, sigur lucrurile sunt clare. Din reţeaua şcolară iese această şcoală, trebuie modificată reţeaua şcolară la nivelul judeţului şi la nivelul municipiului Târgu Mureş şi, după aceea, trebuie, tot prin procedurile legale, reînfiinţată. Asta este ceea ce propunem noi în cunoştinţă de cauză - să reluăm demersurile de reînfiinţare a liceului. Este un liceu dorit de comunitate şi de părinţi. Eu văd că deranjează pe cineva în mod permanent, fiindcă din trei în trei ani, din patru în patru ani, reluăm. E ca un serial de pe Netflix. Şi noi nu vom lăsa să rămână aşa. În funcţie de motivarea ÎCCJ, vom vedea ce cale trebuie urmată. Dacă trebuie, atunci mergem la nivelul autorităţilor locale, la nivel de municipiu, inspectorat şi ordin de ministru, dacă trebuie hotărâre de guvern, dăm hotărâre de guvern. Legea spune foarte clar: dacă înfiinţarea şcolii nu este posibilă din cauza autorităţii locale, fiindcă apar astfel de situaţii, atunci la solicitarea părinţilor, la solicitarea copiilor, la solicitarea celor interesaţi se poate trece la înfiinţarea şcolii prin ordin de ministru. Acest lucru s-a întâmplat în 2019, în guvernul condus de Viorica Dăncilă, şi atunci au fost înfiinţate două licee prin ordin: Liceul de Teologie Ortodoxă la Timişoara şi Liceul "Rákóczi Ferenc, liceu catolic, la Târgu Mureş. Cei care au atacat, au atacat doar Liceul "Rákóczi Ferenc, a declarat Hunor pentru Agerpres.

"Sunt revoltat! Acest liceu nu ia nimic de la nimeni"

"Vom merge mai departe şi vom găsi o soluţie. Este aproape imposibil de înţeles, de explicat nu se poate, cum poţi să nu ţii cont de lege, de situaţia juridică şi de situaţia de pe teren şi de dorinţa şi de viaţa copiilor. Sunt aproape 500 de copii acolo, cu familiile lor şi cu interesul fiecărui copil şi fiecărei familii pentru copilul din această şcoală. Deci, dintr-o mişcare, se aruncă în aer totul, este aproape imposibil de înţeles. De aceea, când am aflat de această decizie, m-am revoltat şi sunt şi acum supărat şi revoltat, fiindcă acest liceu nu ia nimic de la nimeni. Dacă nu ia nimic de la nimeni, este pentru copii, este pentru educaţie, atunci de ce trebuie să blochezi din trei în trei ani, de ce trebuie să arunci în scandal o comunitate întreagă? Mi-e greu să înţeleg acest lucru!" a completat liderul UDMR.

Vezi interviul integral aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel