Funcția pe care Iohannis o ia în calcul după ce a pierdut orice șansă la șefia CE, deși inițial a refuzat-o. Ce i s-ar fi spus la summitul NATO
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Află în articol ce funcție ar lua în calcul acum președintele Klaus Iohannis, după ce a pierdut orice șansă de a deveni șef al Comisiei Europene.

După ce Ursula von der Leyen a câștigat un nou mandat în fruntea Comisiei Europene, încep acum negocierile pentru funcțiile de comisar european. De asemenea, va fi înființată o nouă funcție de Înalt Reprezentant al UE pentru Ucraina. Potrivit surselor politice ale Antenei 3 CNN, Klaus Iohannis ar putea obține această poziție, deși inițial ar fi refuzat-o.

Noua Comisie va avea 27 de comisari, un portofoliu pentru fiecare stat membru, inclusiv portofolii noi. Din cele noi, unul va fi pentru Apărare, altul pentru Locuințe, respectiv pentru Mediterană. 

Conform surselor menționate, funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Ucraina i-a fost oferită inițial președintelui Klaus Iohannis, dar acesta ar fi refuzat. Totuși, în marja summitului NATO i s-ar fi explicat care vor fi atribuțiile, dar și care sunt avantajele, și cât de importantă va fi comunicarea cu Alianța Transatlantică. În perioada următoare vor fi negocieri, iar sursele vorbesc despre posibilitatea ca președintele să-și schimbe opinia și să accepte poziția.

Negocierile trebuie să fie unele accelerate

 

Cei de la Bruxelles doresc ca în luna octombrie să fie lansată noua Comisie Europeană, iar asta înseamnă că negocierile trebuie să fie accelerate. Inițial, statele membre discută fiecare propunere de comisar cu Ursula von der Leyen, iar cei care trec de această etapă ajung în Plenul Parlamentului European pentru votul final. 

Precizăm că Ursula von der Leyen și-a luat o serie de responsabilități și promisiuni în noul mandat. Aceasta a vorbit de Uniunea Europeană ca despre o Comuniune a Apărării, dar și despre necesitatea unui Scut Aerian European, implicit de un fond din care să fie finanțată această industrie a Apărării. Șefa Comisiei a punctat, de asemenea, faptul că trebuie să fie dublat numărul personalului Europol și să fie triplat numărul polițiștilor de la granițele UE. O altă prioritate a mandatului va fi creșterea competitivității. Ursula von der Leyen susține că trebuie debirocratizată economia europeană, astfel încât firmele mici și mijlocii să aibă șanse să devină competitive, potrivit Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel