Data publicării:

Fulgerele vor fi detectate în Europa cu ajutorul unui satelit; dispozitivul „revoluționar” a captat primele imagini

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Primul satelit european pentru detectarea fulgerelor a captat imagini în premieră pentru Eumetsat.

Primul satelit european care captează imagini ale fulgerelor, lansat în decembrie 2022 pentru a detecta şi a prognoza furtunile violente care se produc deasupra Europei şi Africii, a transmis primele sale animaţii, a anunţat luni agenţia europeană pentru sateliţi meteorologici, Eumetsat, informează AFP.

Aceste animaţii 'aduc confirmarea că noul dispozitiv va revoluţiona procesul de detectare şi previzionare a furtunilor violente', a anunţat într-un comunicat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care a difuzat imaginile.

Este vorba despre o secvenţă de imagini captate în perioade de un minut de senzorul de fulgere aflat la bordul satelitului MTG-I1, care funcţionează pe o orbită geostaţionară, la altitudinea de 36.000 de kilometri, a precizat Eumetsat.

Lansat pe 13 decembrie 2022 de o rachetă Ariane 5, acest satelit meteorologic de a treia generaţie conţine un sistem optic de detectare a fulgerelor, echipat cu patru camere foto ce acoperă Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi o parte a Americii de Sud şi care pot să observe permanent, din spaţiu, activitatea fulgerelor.

Fiecare cameră foto poate 'să capteze 1.000 de imagini pe secundă, zi şi noapte, ceea ce îi permite să detecteze cel mai mic fulger cu o rapiditate extraordinară', a explicat Guia Pastorini, directorul tehnic al dispozitivului optic, într-un comunicat.

Toate tipurile de fulgere (internoroase, intranoroase şi nor-sol) se află în câmpul său vizual. Imaginile sale reflectă 'schimbările bruşte în activitatea electrică, ce preced adeseori furtunile violente', permiţându-le meteorologilor specializaţi în previziuni 'să prognozeze cu o mai mare certitudine episoadele de furtuni violente', a adăugat Phil Evans, directorul-general al Eumetsat.

Graţie celui de-al doilea sistem optic de monitorizare a Terrei aflat la bordul satelitului, meteorologii vor putea să urmărească evoluţia acestor furtuni şi 'să câştige timp pentru a alerta autorităţile', a adăugat Phil Evans.

Datele astfel obţinute, analizate direct la bordul satelitului, vor fi furnizate serviciilor meteorologice din cele 30 de ţări membre în Eumetsat, precum şi din ţările sale partenere din Africa şi alte regiuni ale lumii care 'dispun de capacităţi limitate de observare de la sol a fulgerelor', au transmis reprezentanţii Eumetsat, scrie Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel