Știm cu toții că fructele și legumele sunt una dintre pietrele de temelie ale unei diete sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că sunt alimente bogate în proprietăți benefice pentru organismul nostru.
Investigațiile științifice au relevat prezența unui număr mare de substanțe fitochimice biologic active, precum flavonoidele și polifenolii (care au proprietăți antioxidante și antimicrobiene), în toate părțile plantelor precum tulpini, scoarță, tulpini, flori, fructe, frunze, rădăcini, latex, coji, semințe, coji și păstăi de fructe.
Potrivit Today, unele studii efectuate special pe cojile de fructe și semințele au arătat că acestea posedă importante proprietăți antimicrobiene, antitumorale, antioxidante și hepatoprotectoare.
Să ne gândim la coaja de măr, bogată în antioxidanți, inclusiv quercetina care ajută la contracararea multor probleme, precum bolile degenerative sau respiratorii. În acest sens, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite a arătat că merele necojite conțin cu 15% mai multă vitamina C.
Și, din nou, să ne gândim la coaja de mandarină care este un adevărat antiinflamator natural fiind bogată în vitamine (în special C și P), fibre, uleiuri esențiale și aminoacizi. Dar coaja sa se laudă și cu proprietăți antibacteriene, dezinfectante și antiglicemice și, conținând o cantitate mare de D-limonen (o moleculă chirală prezentă și în învelișul exterior al altor citrice), este considerată un puternic antioxidant, anti-anxietate și previne debutul unor tipuri de cancer.
Ce fructe și legume trebuie curățate de coajă
Nu toate fructele pot fi consumate cu coaja. Unele fructe trebuie neapărat curățate de coajă pentru că unele dintre părțile lor exterioare sunt necomestibile, nu au gust bun, sunt greu de curățat sau provoacă daune, ca în cazul bananei, portocalei, pepenilor galbeni, ananasului, mango, avocado, cepei și usturoiului. Cu toate acestea, majoritatea fructelor și legumelor au coji comestibile, deși oricum oamenii le elimină, gândiți-vă la cea de la cartofi, sfeclă, morcovi, kiwi și castraveți.
Problema reziduurilor de pesticide
Unii oameni decojesc fructele și legumele pentru că sunt îngrijorați de reziduurile de pesticide care se țin de suprafață. Pericolul există, dar cu o spălare atentă este posibilă îndepărtarea majorității acestor reziduuri.
În acest sens, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA recomandă oamenilor să spele bine produsele sub apă rece și să le frece cu o perie rigidă pentru a îndepărta pesticidele, murdăria și substanțele chimice.
Pentru a elimina reziduurile de pesticide, alte metode, cum ar fi:
-
Spălați fructele cu un amestec de 1% bicarbonat de sodiu și apă. Un studiu a constatat că spălarea merelor cu acest amestec este mai eficientă la îndepărtarea reziduurilor de pesticide decât doar apa de la robinet;
-
Încălzește fructele pentru scurt timp și apoi răciți-le în apă. Un studiu a constatat o scădere de peste 50% a nivelurilor de contaminanți;
-
Clătiți produsele cu apă ozonată (apă amestecată cu un tip de oxigen numit ozon).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Delia Budeanu, povestea neștiută. Cea mai cunoscută crainică din istoria Televiziunii Române de dinainte de '90 se temea să nu fie împușcată de Ceaușescu
- Zodia care trebuie să facă schimbări în perioada următoare. Daniela Simulescu: Vă recomand să stați departe / video
- Banca Mondială și FMI recomandă noi taxe și impozite pe salariile românilor, dar și pe locuințe și mașini. Alternativa lui Adrian Negrescu
- Horoscop 22 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care se simte manipulată. Vei fi radical
- Armata SUA testează o armă experimentală cu microunde de înaltă putere. Ce este Proiectul Meteor
- Modificare RCA - numeroși șoferi vor plăti bani mai mulți. Titi Aur arată manevra care s-a făcut / video
- BANCUL ZILEI: Bulișor, răspuns magistral pentru tată
- O țară din Europa are școală gratis pentru adulți, inclusiv pentru români. Învață două limbi străine și obțin și competențe profesionale
- Apa îmbuteliată în pet-uri, pericol pentru sănătate. Dr. Mircea Duțu: ”Particule extrafine au ajuns în sânge, inimă și creier”. Care este cea mai sigură apă
- Școala de șoferi pe vremuri vs. prezent. Titi Aur: Asta se făcea pe timpul meu / video
- Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională
- România, în lipsa unui brand internațional, devine țara „De ce nu?” pentru turiștii străini. Expert în turism, explicație
- Titi Aur spune adevărul despre „șmecherii” care merg în urma ambulanțelor. „Cei care au făcut loc vor fi frustrați și nu vor mai face data viitoare”