Fructe învelite în foiţă de aur, torturi decorate cu praf de aur. Bulai: Aurul face chiar rău organismului / video
Mâncarea, deserturile şi băuturile ornate cu aur au devenit un simbol al opulenţei.
Fructe învelite în foiţă de aur, lichioruri în care plutesc fărâme de aur, îngheţate decorate cu praf de aur... Ireal? Nu. Aurul comestibil poate fi sub formă de foiţă de aur, o peliculă extrem de subţire, sau pulbere.
În cadrul emisiunii „Nod în Papură” de la DCNewsTV, sociologul Alfred Bulai a analizat cât de important este marketingul pentru a atrage consumatori.
„Sunt multe lucruri la care oamenii reacționează și sunt folosite în marketing. Diamant, aur, nu? Aurul face chiar rău organismului, adică nu este sănătos, te poți infecta cu aur dacă mănânci. Da, dar sună foarte bine că are aur! Ei chiar pot să pună, pentru că o cantitate super mică e insignifiantă. Probabil, metalele astea sau alte produse se mănâncă pentru că sunt pe carne, fructe”, a zis Alfred Bulai.
„Un expert îmi zicea că într-o mușcătură de măr ai toată vitamina C de care are nevoie organismul. E glumă să iei sute de pastile. În principiu, ele se vând bine”, a mai spus sociologul Alfred Bulai.
Bulai și Vâlcu caută „Nod în papură” la DC News. Sez. 1 Ep. 36
Secretele marilor magazine. Pe ce raft găsești produsele mai ieftine
Alfred Bulai a amintit cât de important este marketingul, inclusiv în modul în care sunt așezate alimentele pe rafturile marilor magazine, astfel încât cele aflate la nivelul cel mai accesibil pentru cumpărător sunt și cele mai scumpe. Sociologul subliniază că inclusiv mărimea coșurilor de cumpărături și etichetele colorate ale produselor au legătură cu o strategie majoră de marketing.
„Studiile arată că aproximativ 80 la sută din oamenii care intră în supermarket cumpără cel puțin un produs la care nu s-au gândit când s-au dus. Cum anume te fac să cumperi? S-au inventat cărucioarele mari, care sunt comode. Mai mult, s-a inventat chestia aia în fața căruciorului unde poți să ții copilul, fiind astfel în apropierea rafturilor. Studiile arată că, din zece lucruri pe care le pune în coș un copil, părintele lasă măcar unul, chiar două, pentru că a ales copilul”, a spus Alfred Bulai.
„Oamenii nu realizează poate. Cum te fac să nu cumperi produsele ieftine? Produsele ieftine sunt puse undeva jos de atât, atât de jos încât să te apleci, să te umilești, să fie un cost pentru tine. Plus că un om mai în vârstă nu se poate apleca așa de ușor. Toate aceste lucruri sunt studiate. Specialiștii în marketing au în spate multă cercetare. Și culorile la ambalaje sunt gândite. Există expertiză în spate. Toate lucrurile pentru femei, cum ar fi cremele, mereu sunt în cutii care să arate impecabil și au desenate plante, mușețel, ca să ne bage în minte că sunt naturale”, a explicat sociologul.
McDonald's, dat în judecată că a servit cafea prea caldă. Bulai: O vârstnică a câștigat 5 milioane de dolari
Alfred Bulai și Val Vâlcu au discutat despre un caz de la McDonald's, atunci când compania a fost dată în judecată pentru că a servit unei cliente o cafea foarte caldă:
„Este un caz celebru la McDonald's. O bătrânică a luat 5 milioane de dolari. Nu a luat ea toți banii ăia, ci o firmă de avocatură care a reprezentat-o. Ea și-a luat niște bani la sfârșit. De regulă, iau cel puțin jumătate din bani firmele de avocatură. Stai puțin, că tu nu faci nimic, deci scuză-mă“, a spus Alfred Bulai.
„Eu sunt de acord, sigur!“, a completat Val Vâlcu.
„Dacă primești tu un milion să zici: Bă’, cam puțin! Voi ați luat patru! Primești un milion, totuși. Știi ce a făcut Mc Donald's atunci? Într-o lună, zic ei, au schimbat toate aparatele de cafea de la toate McDonald's-urile din lume, adică au arătat ce forță au, cu alte cuvinte. Deci cu un termostat ca să nu mai fie fierbinte cafeaua. Deci o fac mai proastă“, a spus, ironic, Alfred Bulai.
„Păi și care e șmecheria, că eu vreau fierbinte cafeaua?! Că de-aia beau cafea, să suflu în ea, să mi-o dea caldă! Altfel beau frappe“, a spus Val Vâlcu.
„A fost o chestiune de marketing pe care au avut-o. Ai văzut și la noi: Atenție, podea udă! Au pierdut unii niște procese serioase că a alunecat ăla, că s-a împiedicat. I-au dat în judecată și au plătit. De atunci, de fiecare dată când dau cu mopul, pun mesajul acesta“, a spus Alfred Bulai la DC News, la emisiunea „Nod în Papură”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News