Data publicării:

Frontiera dintre Belgia și Țările de Jos, blocată de fermieri: Ne-am săturat! / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Mai multe puncte de trecere a frontierei dintre Belgia și Țările de Jos sunt blocate.

Șoferii care trebuie să meargă în Belgia au fost sfătuiți în Țările de Jos să-și amâne călătoria, dacă este posibil. Mai multe puncte de trecere a frontierei dintre cele două țări sunt încă blocate de fermierii belgieni. Există posibilități de a intra în Belgia, a declarat un purtător de cuvânt al Rijkswaterstaat. „Dar nu știm cât de repede se poate schimba situația.”, a precizat el, conform NL Times.

Vineri, în jurul orei 6 dimineața, au existat încă blocaje pe A4 între Bergen op Zoom și Anvers, pe A16 între Breda și Anvers și pe A67 între Eindhoven și Anvers, a informat un purtător de cuvânt al ANWB. 

Șoferii pot ocoli prin Limburg pe A2 între Maastricht și Liège, pe A76 între Stein și Maasmechelen și prin tunelul Scheldt de Vest, N62. ANWB a avertizat cu privire la mult timp suplimentar de călătorie pentru participanții la trafic. „Poate fi foarte enervant, mai ales pentru sectorul logistic.”, a transmis ANWB.

Pe plan local, blocajele ar putea duce și la un plus de trafic pe șosea. Potrivit ANWB, sunt mai multe probleme în Belgia și mai puține în Țările de Jos.

Fermierii protestează împotriva regulilor agricole ale UE pe care le consideră prea stricte. Fermierii s-au adunat, de asemenea, în mai multe locații din Țările de Jos, joi seară, pentru a protesta. În Amsterdam, 11 până la 15 tractoare au fost parcate în Piața Dam, a declarat un purtător de cuvânt al poliției. Potrivit acestuia, a fost o „demonstrație relaxată”. Fermierii au părăsit orașul prin tunelul Piet Hein.

În Arnhem, se estimează că între 150 și 180 de fermieri au venit la clădirea guvernului provincial Gelderland, a declarat un purtător de cuvânt al provinciei. Acolo, demonstranții, inclusiv copiii, au fost primiți „cu supă și bitterballen (n.r. gustare olandeză pe bază de carne)” de deputatul Harold Zoet (BBB) și de comisarul regelui din Gelderland, Henri Lenferink. „Fermierii au spus că s-au săturat”, a spus purtătorul de cuvânt. Aceștia au prezentat și guvernului provincial un manifest, în care au cerut, printre altele, ridicarea interdicțiilor de îngrășăminte pe terenurile agricole provinciale pe care fermierii le au în arendă.

Deputatul a răspuns imediat manifestului. Potrivit acestuia, fermierii sunt extrm de importanți pentru mediul rural. „Trebuie să analizăm împreună cu guvernul și cu Europa cum putem restabili perspectivele de viitor pentru fermieri”, a explicat un purtător de cuvânt.

La Groningen, fermierii i-au prezentat același manifest deputatului Henk Emmens (BBB), care are agricultura în portofoliu. Emmens i-a invitat în biroul său pentru o discuție amplă vineri după-amiază. „Înțeleg ce spun fermierii și înțeleg faptul că este inacceptabil”, a spus Emmens.

Fermierii din Groningen au venit în oraș cu aproximativ 10 până la 15 tractoare. Clădirea guvernului provincial este situată în centrul orașului, dar fermierii nu au mers acolo, a declarat un purtător de cuvânt al municipalității. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel