Friptură ca la Turda, rețeta. Laptele, secretul acestui preparat delicios
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Ai încercat vreodată această rețetă? Dacă nu, trebuie să știi că nu este nevoie să te deplasezi prin țară pentru a o face, ci o poți încerca direct în bucătăria ta.

Ingrediente

- 800 g piept de porc cu slănină
- 1 lingură untură
- sare
- 1 pahar lapte

Cum se prepară

Se spală carnea și se porționează. Se pun bucățile de carne într-un vas, se sărează și se toarnă laptele peste ele, amestecându-le ușor astfel încât toată carnea să fie înmuiată în lapte. Se acoperă vasul cu un capac sau folie și se pune la rece 4 ore.

După cele 4 ore, se scot bucățile de carne din vasul în care au stat în lapte și se așază una lângă alta într-o tavă în care s-a pus untura, potrivit reteteistorice.ro. Atenție! Nu se spală bucățile de carne. Le lăsăm așa cu lapte pe ele, iar laptele rămas în vas nu se mai folosește.

Pe parcursul coacerii, carnea se întoarce din când în când pentru a se rumeni uniform pe toate părțile. Când este gata, friptura se servește cu diverse garnituri.

*În textul original al rețetei este indicat să prăjim carnea în untură.

BONUS: Friptură de Braşov

Ingrediente

- 8 cartofi pentru garnitură

- 2 linguri ulei

- cimbru uscat

- sare şi piper

- 200 ml supă din concentrat

- 5 căţei de usturoi

- 1 ceapă

- 1/2 kg pulpă de porc

- ulei pentru prăjit

Cum se prepară

Ceapa tăiată peștișori, usturoiul feliuţe si carnea fâșii se pun la călit în două linguri de ulei, cu sare și piper. După ce carnea și-a schimbat culoarea, se pune supa din concentrat, se acoperă și se lasă la foc mediu timp de 15 minute, scuturând tigaia, potrivit retete.unica.ro. Cât timp fierbe carnea, se pun cartofii la prăjit. Se verifică dacă s-a înmuiat carnea, se scoate capacul și se pun cartofii. Se mai lasă un minut, după care se oprește focul și se aduc la masă pentru a se servi.

Sau poate preferi friptura de porc în sos de roșii și usturoi.

Ingrediente

750 gr carne porc (cotlet şi ceafa)

250 ml suc de roşii

3 linguri vin alb

1 căpăţâna usturoi

4-5 linguri ulei de măsline

sare

piper

1 linguriţa rasă boia de ardei dulce

1 crenguţa de rozmarin

câteva fire de cimbru proaspăt (1/2 linguriţa cimbru uscat)

Cum se prepară

Tăiem carnea în felii groase de 2 cm şi o batem pe ambele părţi, apoi o punem într-o tavă, care merge la cuptor, într-un singur strat. Apoi, pregătim sosul pentru carne, scrie divainbucatarie.ro. Zdrobim căţeii de usturoi, îi frecăm cu sare, adăugăm treptat uleiul, aşa cum facem la maioneză, frecând mereu, până obţinem o cremă.

Punem sucul de roşii, vinul şi condimentele peste usturoi şi amestecăm până se omogenizează compoziţia. Turnăm acest sos peste carne, având grijă să acoperim în întregime carnea. Dacă este nevoie mai adăugăm puţin suc de roşii şi apă.

Acoperim tava cu folie de aluminiu şi coacem carnea în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 45 minute. După acest interval, scoatem folia şi mai lăsăm friptura în cuptor fără folie aproximativ 20 minute. Dacă vrem un sos mai gros, turnăm sosul într-o cratiţă şi îl fierbem până capătă consistenţa dorită, apoi îl punem înapoi peste carne.

Servim carnea fierbinte cu piure de cartofi, însoţită de murături sau salată verde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel