Frica de avion: cum o poți învinge
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Frica de avion este una dintre cele mai întâlnite fobii. Ea afectează aproximativ un sfert dintre persoanele care călătoresc cu avionul. 

Frica de zborul cu avionul sau aerofobia este o tulburare psihică inclusă în manualul de diagnostic al Asociației Americane de Psihiatrie. Este vorba despre o fobie de tip situațional și se asociază cu anxietate și atacuri de panică, ce se pot manifesta înainte și în timpul călătoriei cu avionul. 

Unele dintre cele mai mari temeri ale celor cu aerofobie sunt frica de a suferi un accident (22%) și frica față de lipsa de control a situației (13,6%), potrivit unui studiu realizat în Spania. 

Frica de avion: simptome

Principalele manifesări sunt:

- frică excesivă sau irațională, recunoscută de cel care suferă, în cazul unor stimuli legați de zbor,

- apariția unui răspuns imediat de anxietate puternică în momentul urcării în avion,

- evitarea zborului sau suportarea acestuia la o intensitate mare,

- stare de rău general, tahicardie, palpitații, transpirație excesivă, dificultăți de respirație, amețeală, frisoane, nod în stomac, greață.

Simptomele nu se manifestă doar în timpul zborului, ci și înainte de îmbarcarea în avion sau chiar din momentul în care persoana respectivă află că va trebui să zboare cu avionul, iar cu cât se va apropia momentul plecării, cu atât simptomele se vor agrava. 

Frica de avion poate fi învinsă cu ajutorul psihoterapiei

Cei care suferă de aerofobie știu că zborul cu avionul este cel mai fiabil și sigur mijloc de transport dintre cele existente. Riscurile ca un avion să se prăbuşească sunt de unul la un milion, adică 0,00001%. Dar fiind vorba despre o frică irațională, aceste date nu îi ajută cu nimic.

Singurul tratament pentru aerofobie este psihoterapia. Este nevoie de identificarea factorilor specifici care duc la acest comportament. Apoi, prin psihoterapie se pot învăța tehnici de relaxare, planificarea în amănunt a călătoriei şi imaginarea repetată, ceea ce ajută la dispariţia acestei fobii.

Frica de avion - sfaturi utile

Iată și câteva sfaturi pe care le poți pune în aplicare:

- Alege o cursă directă, fără escală, astfel vei evita aterizările și decolările repetate și vei scurta durata zborului.

- Alege un loc lângă aripă. Studiile au demonstrat că aceste locuri sunt cele mai sigure şi pasagerii nu sunt prea zdruncinaţi de turbulenţe.

- Încearcă să găseşti un loc în apropierea uşii de evacuare a avionului. Acest lucru poate conferi mai multă siguranţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel