Freza fiicei lui Kim Jong-un, interzisă în Coreea de Nord: Ce pedepse riscă tinerele (FOTO)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Cine va îndrăzni să-și poarte părul ca fiica lui Kim Jong Un ar putea avea de suferit, în Coreea de Nord.

Coreea de Nord a impus restricții tinerelor privind tunsorile și vestimentația, interzicând adoptarea stilurilor promovate de fiica lui Kim Jong Un, potrivit Digi 24.

Autoritățile au calificat coafura "cocoș" și hainele care expun pielea drept "fenomene antisocialiste" ce amenință stabilitatea sistemului și care trebuie eliminate. Cei care nu respectă aceste reguli riscă pedepse de până la șase luni într-un lagăr de muncă sau închisoare.

Coafura "cocoș"

Aceasta coafură presupune legarea părului în vârful capului și lăsarea unei șuvițe pe frunte. Inițial promovată de de Hyon Song Wol, fostă cântăreață și actual consilier al lui Kim Jong Un, acest mod de aranjare a părului a fost adoptat de Ri Sol Ju și Kim Ju Ae, soția și fiica liderului nord-coreean.

Kim Ju Ae, a cărei vârstă este estimată la 10-12 ani, a fost văzută în luna mai purtând o bluză cu mâneci transparente, stil care a devenit popular printre tinerii nord-coreeni, însă autoritățile consideră că acesta are un "impact negativ asupra societății".

Viața de zi cu zi a cetățenilor, controlată de stat

Regimul din Coreea de Nord este unul dintre cele mai represive și autoritare din lume, iar viața de zi cu zi a cetățenilor săi este strict controlată de stat. Există reguli stricte privind îmbrăcămintea, mai ales pentru tineri. Anumite tunsori și haine considerate "occidentale" sau "antisocialiste" sunt interzise. Purtarea blugilor, a hainelor strâmte sau a hainelor de piele (în special trench-uri, asociate cu liderul Kim Jong Un) este interzisă.

De asemena, cetățenii nord-coreeni nu au acces liber la informații. Mass-media este controlată în totalitate de stat, iar accesul la internet este restricționat sever. Există un internet intern, "Kwangmyong," unde informațiile sunt cenzurate. Criticile aduse regimului sau liderului Kim Jong Un sunt interzise și pot duce la sancțiuni grave, inclusiv detenție sau execuție.

Practicarea religiei este sever limitată. Deși Constituția recunoaște libertatea religioasă, în practică, toate religiile sunt suprimat și doar câteva instituții religioase controlate de stat funcționează. Orice practică religioasă neautorizată poate duce la încarcerare.

Oamenii nu au acces liber la tehnologie modernă, cum ar fi smartphone-urile sau computerele, decât în condiții stricte. Accesul la dispozitive electronice este monitorizat, iar distribuirea sau utilizarea neautorizată de conținut străin (filme, muzică, cărți) este aspru pedepsită.

De asemenea, oamenii nu au dreptul la proprietate privată în sensul în care este înțeles în alte țări. Locuințele, terenurile și multe bunuri sunt deținute de stat. Nu pot deține sau tranzacționa valută străină fără autorizație.

Învățământul în Coreea de Nord este intens politizat. Elevii și studenții sunt îndoctrinați cu ideologia Juche (autonomie) și cultul personalității lui Kim Jong Un și predecesorilor săi. Istoria și realizările regimului sunt glorificate, iar accesul la perspective alternative este inexistent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel