Fraza cu care Macovei a întors sala. De ce trebuie pusă Kovesi la EPPO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Macovei - Preda
Macovei - Preda
Strategia folosită de susținătorii Laurei Codruța Kovesi la audieri a fost una simplă, mergând pe mitul eroinei care s-a luptat cu politicienii și acum este denigrată de aceștia. 

Minciuni, inexactități, presiuni la adresa altor puteri ale statului, achitări și eșecuri, cine să le analizeze în câteva secunde, cât erau permise pentru intervenții? Cei neangajați într-o tabără sau alta era greu să reziste sub presiunea unor susținători, germani, români și olandezi, care îi ridicau statuie, din cuvinte, idoliței.

Totuși, unii europarlamentari au o experiență politică și de viață considerabilă. Nu sunt la fel de ușor de manipulat ca oamenii de pe stradă. Dovezile din presă, îngrozitoarele abuzuri petrecute în mandatul lui Kovesi, fisurile din CV, nu se poate să le fi scăpat tuturor celor prezenți.

Monica Macovei a contra-atacat, lămurind situația cu o singură frază. De fapt o întrebare adresată candidatei:"Frauda cu fonduri europene se întâmplă în principal în Europa de Est. Vorbim de corupție sistemică. Puteți detalia experiența dvs?”

Ținta EPPO, țările din Est

Astfel, a dat chiar ea două răspunsuri. Ținta EPPO sunt țările din Est. Noul Parchet nu va investiga transferul profiturilor în paradisuri fiscale, sau țepele cu emisii, gen Volkswagen, ci doar modul de folosire a banilor europeni. Ca urmare, ar da bine ca imagine să fie un procuror șef din Est, ca să nu se spună că Vestul taie banii țărilor mai sărace din Est. Pe de altă parte, și metodele pe care le-a folosit Laura Codruța Kovesi se vor aplica tot în Est. Nu aveți a vă teme de blaturi cu serviciile secrete, de falsificarea declarațiilor de martor, de stenograme scurse în presă, cu fragmente unde neinteligibil devenea ceea ce doreau Onea și Portocală să devină. Închideți ochii, ca și până acum, la ce se întâmplă în țările sălbatice de la frontieră. În metropolă respectăm regulile și drepturile din metropolă, la frontieră se joacă după alte reguli.

 

Problemă de imagine

Ungaria, premianta atragerii de bani europeni, are și ea un Macovei, care demască feraudele și corupția națională. Benedek Javor a avut un discurs tras la xerox: "Așa cum ați dovedit, dispuneți de o experiență solidă în ce privește combaterea corupției sistemice care este prezentă în unele state din această parte a Europei unde există rețele alcătuite din politicieni, din grupări mafiote care rulează fonduri europene. Cum vă puteți folosi de această experiență pe care o aveți în activitatea la EPPO? Cum puteți face astfel încât parchetul să fie mai puternic decât celelalte instituții europene?".

Cine n-a înțeles traducerea din română a întrebării lui Macovei, a mai auzit-o tradusă din maghiară, de la Javor.

Iar pe hol, Cristian Preda a confirmat într-un interviu pentru presa sistemistă că afacerea EPPO este o problemă pentru țările și totodată una de imagine. În țările din Est se produc fraude cu Fonduri Europene. Kovesi a luptat împotriva corupției cu bani europeni. Numele ei e cunoscut, înseamnă ceva pentru public. Noua instituție are nevoie de un om cu credibilitate pentru public, a declarat Preda pentru g4media.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel