Data publicării:
Fraudă la Sectorul 1? Procurorul Iașinovschi: Suspiciunea a fost întărită de imaginile cu persoanele care umblau cu sacul în spate
Procurorul Sorin Iașinovschi, din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a vorbit despre dosarul alegerilor de la Sectorul 1.
"Teoretic, fiecare sac trebuia să aibă un număr, ca să putem să-l putem identifica, dar noi, când am început ancheta, foarte puţini saci mai aveau notaţi pe ei numărul secţiei de la care provine. Polițiștii au trebuit să identifice fiecare sac cu buletine de vot de la ce secţie provine, prin verificare buletinelor de vot şi a ștampilei de control", a spus procurorul Sorin Iașinovschi, într-un intreviu acordat jurnalistei Denise Rifai, la Kanal D.
"Suspiciunea a fost întărită de acele imagini"
Întrebat dacă suspectează că ar fi vorba despre o fraudă la Sectorul 1, procurorul a spus: "Suspiciunea a fost întărită de acele imagini, unde au apărut acele persoane care umblau cu rucsacul în spate, la miez de noapte, fără să aibă voie să aibă acces în clădirea respectivă şi, la final, după ce au apărut aceste imagini în public, nimeni nu a venit să ofere o explicaţie logică. Ce au căutat? Aceste suspiciuni au întărit plângerea părţii vătămate şi ne-au convins că trebuie să facem o anchetă serioasă şi să vedem dacă s-a întâmplat ceva, dacă s-a luat ceva de acolo, dacă s-a adus ceva de acolo, ca, la final, alegătorii să ştie dacă ceea ce s-a consemnat în procesul verbal de consemnare a rezultatului votării este ceea ce au votat sau au existat şi fraude. Noi nu am pornit în această anchetă cu scopul de a demonstra o fraudă. Noi am pornit cu scopul de a afla adevărul, de a ştii exact ce s-a întâmplat".
"S-au încălcat nişte dispoziţii"
Întrebat dacă avea cineva voie să intre în sala în care erau depozitaţi sacii cu buletinele de vot, Sorin Iașinovschi a spus: "S-au încălcat nişte dispoziţii pentru că intrarea în acea sală trebuia făcută în anumite condiţii, erau nişte reguli, dar s-au încălcat. Acum, dacă s-au comis şi fapte penale - pentru că aceste încălcări pot fi fapte sancţionate administrativ - sau nu s-au comis fapte penale, nu avem de unde să ştim, în această fază. Trebuie să facem ancheta. În primă fază, la sfârşitul lunii iulie, sperăm să ştim fiecare candidat câte voturi au obţinut şi câte au fost consemnate şi sper ca, spre sfârşitul anului, pe baza anchetei, să stabilim ce s-a întâmplat, într-un fel sau altul, de ce ceea ce au votat cetăţenii nu a fost consemnat şi cine se face vinovat, ca să fie tras la răspundere".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News