Data actualizării:
Data publicării:

Franzelă umplută cu creieri. Rețeta veche din 1849

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Rajesh TP)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Rajesh TP)

Franzelă umplută cu creieri... Sună ciudat, nu? Dar se pare că era un fel mâncare pe care oamenii în consumau în 1849. Iată cum se prepara...

"Ei creieri şi îi pui în apă rece, lasă-i să şează un ceas, apoi scoate-i şi îi curăţă de piele, toacă-i cu niţică frunză de pătrunjel şi îi prăjeşte în grăsime. Pe urmă ei felioare de jimblă ori franzelă ca jumătate deget de groase, unge-le cu creieri ca muchia cuţitului de gros, pune alta neunsă deasupra, udă-le puţintel cu lapte dulce, tăvăleşte-le în oă, apoi în franzelă rasă, prăjeşte-le în unt, şi garniseşte zarzavatul", scrie în volumul "Carte de bucate" tipărit în 1849., după cum relatează adevarul.ro.

"Această carte, aşa de trebuincioasă pentru căsnicie, fu întocmită de mine acum doi ani numai în favorul iubitelor mele eleve, pe care le-am crescut de mititele, şi a cărora fericire privesc la cea dintâi dorinţă a vieţii mele; dar aflând-o mai multe cocoane cinstite şi înţelepte, m-a îndemnat foarte, rugându-mă, s-o dau în tipar, ca să se folosească şi altele dintr-însa, fiindcă aceasta este cea dintâi carte de bucate, scrisă în limba şi cu măsurile Ţării Rumâneşti. Fie dar bine primită şi folositoare precum doresc”, a scris autoarea Maria Maurer, în prefaţa cărţii.

BONUS: Pâine de casă. Rețeta simplă și extrem de gustoasă

Ingrediente

1 kg făină
10 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
2 lingurițe sare
2 lingurițe zahăr
50 ml ulei
650 ml apă călduță

Cum se prepară

Făina se cerne de 2 ori înainte de folosire, se pune într-un lighean, covată, ce aveți, se amestecă acum drojdia uscată și zahărul. Dacă folosiți drojdie proaspătă, se pregătește maiaua separat: se pune drojdia proaspătă (25 g) și se amestecă bine cu zahărul, până se face ca o smântână. Se adaugă 50 ml apă și 1 lingură de făină, se amestecă bine și se lasă să dospească 10-15 minute. Când și-a dublat volumul, se toarnă peste făină, scrie cookpad.com.

Se adaugă apa călduță și sarea și se amestecă până când se înglobează toată apa. Dacă mai este nevoie se mai pot adaugă 1-2 linguri de apă sau făina, în funcție de cât mai cere aluatul. Făina poate fi mai umedă sau mai uscată, așa ca aluatul va mai cere apă sau făină. Când se adaugă uleiul, la frământat, aluatul se mai întărește.

Se începe frământatul, se ung mâinile și vasul cu ulei și se frământă, aducând aluatul de la margine spre interior. În felul acesta, aluatul înglobează aer și va crește foarte frumos. După 5 minute de frământare, începeți să trântiți aluatul. Se acoperă vasul cu folie de plastic și apoi cu un șervet curat și se lasă la dospit. Folia îl va ajuta să crească mult mai repede.

Apoi, se scoate aluatul pe masa pudrata cu făina sau unsă cu ulei, în funcție de cum vă place să lucrați. Eu mă împac bine dacă ung masa și mâinile cu ulei. Se împarte aluatul în câte pâini doriți să faceți. Se pot face pâini rotunde: se fac bile și se răsucesc pe masa până se obține forma dorită.  Se pun în tavă la dospit și se pot cresta deasupra sau nu, după dorintă.

După 30 de minute, pâinea se unge din belșug cu ou bătut cu puțină apă, sau doar cu apă, se pot presară deasupra diverse semințe, sare, sau se lasă simplă și se bagă la copt. Nu uitați: pâinea se unge din belșug cu apă sau ou bătut cu puțină apă, înainte de a fi băgată la cuptor! În felul acesta, coaja va fi fină, nu groasă.

La început, este bine să fie focul mic, pentru 10 minute, cam 160 de grade C. În felul acesta, pâinea va crește frumos, fără crăpături. După 10 minute, se mărește temperatura cuptorului, la 180 de grade C, și să lasă așa până la final. Se verifică pâinea după 40 de minute. Se face proba cu scobitoarea: dacă scobitoarea iese curată, pâinea este coaptă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel