Data publicării:

Franța topește milioane de monede, la cererea Uniunii Europene

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Milioane de monede franţuzeşti vor fi trimise la topit, ca urmare a unei solicitări venite de la vârful Uniunii Europene. 

Franța a distrus și a retipărit 27 de milioane de monede după ce nu a cerut aprobarea UE pentru designul acestora și apoi i s-a spus că nu sunt conforme.

Monnaie de Paris, monetăria țării, a produs monedele de 10, 20 și 50 de cenți cu un nou model în noiembrie, dar a descoperit ulterior că modul în care fuseseră reprezentate stelele drapelului UE nu era conform cu cerințele foarte precise ale Comisiei Europene.

În conformitate cu legislația UE, țările pot schimba designul feței "naționale" a monedelor euro la fiecare 15 ani, dar au nevoie de aprobarea Comisiei și a celorlalte guverne din zona euro, care trebuie să fie informate și au la dispoziție șapte zile pentru a ridica obiecții.

Franța a contactat în mod informal Comisia în noiembrie, înainte de a adresa o cerere oficială de aprobare a designului, dar monetăria a continuat fără a aștepta acordul UE. Ea a primit apoi un avertisment informal din partea Comisiei în care se sublinia că noul design nu era în conformitate cu normele UE, potrivit unui oficial al Ministerului francez al Economiei care are cunoștință directă despre acest dosar, care a vorbit cu POLITICO sub rezerva anonimatului.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze schimburile informale anterioare cu Franța, dar a confirmat că trezoreria franceză a prezentat în mod oficial proiectul corectat la 12 decembrie, care a fost aprobat de UE la 21 decembrie.

Noile monede urmau să fie prezentate cu ocazia unei vizite a ministrului francez al economiei și finanțelor, Bruno Le Maire, la sediul prestigios al Monnaie din Paris. În mod surprinzător, acest lucru nu s-a întâmplat în cele din urmă.

Design secret

Acum, a început un joc de învinuiri între Monnaie și guvern.

Același oficial al Ministerului Economiei a subliniat că Monnaie este o companie publică autonomă și nu face parte din administrația franceză. Acest lucru înseamnă că Monnaie va suporta în întregime costul remintiturii monedelor.

"Nu va exista niciun cost pentru contribuabilul francez, deoarece compania îl va absorbi în costurile sale de operare", a declarat oficialul.

Povestea a fost raportată pentru prima dată de publicația franceză La Lettre, care l-a citat pe șeful Monnaie, Marc Schwartz, spunând că "statul francez" este responsabil.

Designul noilor monede propuse de guvernul francez și validate de Comisie este încă un secret și va fi dezvăluit înainte de primăvară, a precizat Ministerul francez al Economiei.

Monnaie de Paris nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel