Franța și Germania acuză SUA că folosesc războiul din Ucraina pentru a suprataxa gazul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Ministrul Finațelor franceze, Bruno Le Mair. Sursa Foto Agerpres
Ministrul Finațelor franceze, Bruno Le Mair. Sursa Foto Agerpres
Înalți oficiali ai celor mai mari două puteri ale UE, Franța și Germania, au acuzat SUA că suprataxează gazul natural lichefiat (GNL) și că folosesc războiul din Ucraina și criza energetică pentru a obține profit și a face Europa dependentă de gazul său.

Înainte de războiul din Ucraina, Rusia era cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, cu o pondere de 55%, în principal datorită prețurilor mai mici în comparație cu livrările de GNL, potrivit unui articol publicat de Blakan Energy News.

Cu toate acestea, după izbucnirea războiului, Europa a început să introducă sancțiuni împotriva Rusiei, reducând achizițiile de la Gazprom, în timp ce gigantul energetic de stat rus a răspuns reducând livrările de gaze către țările UE.

UE a fost nevoită să înceapă să importe GNL, din SUA, precum și din alte țări, dar ponderea SUA a crescut brusc, de la 28% la 45%. Pe de altă parte, livrările din Rusia au scăzut cu 75%.

SUA au fost criticate de ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Mair și de ministrul german al Economiei, Robert Habeck

Le Mair le-a spus recent parlamentarilor francezi că conflictul din Ucraina nu trebuie să aibă ca rezultat dominația economică a SUA și o Europă slăbită.

”SUA nu ar trebui să aibă voie să domine piața mondială a energiei, deoarece UE suferă consecințele conflictului din Ucraina”, a spus Le Mair.

El a mai spus că este inacceptabil să lăsăm SUA să exporte GNL la prețuri de patru ori mai mari decât cele plătite de companiile din țară. Ministrul francez a cerut, de asemenea, stabilirea unei relații mai echilibrate între SUA și Europa.

Habeck: chiar și unele țări prietene percep prețuri astronomice pentru gaz

Habeck i-a acuzat pe exportatorii de GNL, inclusiv SUA, că percep prețuri prea mari pentru gaz într-un moment  în care cea mai mare economie a Europei se luptă să-și echilibreze mixul energetic fără livrări rusești și când companiile germane închid fabricile de producție din cauza costurilor mari ale gazului, potrivit rapoartelor.

Habeck a declarat pentru Neue Osnabruecker Zeitung că unele națiuni, chiar și cele prietenoase, în unele cazuri percep ”prețuri astronomice”, adăugând că această situație a creat probleme despre care trebuie să se discute, scrie sursa citată.

El și-a amintit că SUA s-au îndreptat către UE când prețurile țițeiului au crescut și că rezervele naționale ale Europei au fost folosite apoi pentru a îmblânzi prețurile. O astfel de solidaritate, potrivit lui, ar fi bună și pentru reducerea prețurilor la gaze, a spus el.

Habeck a cerut, de asemenea, UE să sincronizeze achizițiile de gaz pentru a scădea prețurile, în loc ca țările individuale să se depășească între ele și astfel să împingă prețurile în sus.

Citește și: 

Gazul american înlocuiește gazul rusesc în Europa. Cine este marele câștigător

Germania și-a trimis cancelarul direct în țările din Golf pentru a asigura următoarele provizii. TotalEnergies din Franța a anunțat recent noi investiții în Qatar, în timp ce premierul Elisabeth Borne va merge în Algeria pentru a discuta despre cooperarea energetică cu gigantul Sonatrach.

Toate în timp ce analiștii prevăd că exporturile SUA către Europa s-ar putea dubla până la sfârșitul anului, așa cum a promis președintele Joe Biden, pentru a înlocui treptat gazul rusesc până în 2030. La urma urmei, GNL, gazul natural lichefiat, devine noul aur al UE după izbucnirea războiului din Ucraina, aur pentru care țările europene plătesc scump.

Război în Ucraina

Până acum țările din Asia și Pacific au dominat piața de import de GNL: în 2021, potrivit datelor din raportul World LNG, China și Japonia au achiziționat mai mult sau mai puțin aceeași cantitate de gaz lichefiat ca și întreaga regiune europeană, care include și Regatul Unit și Turcia. Dacă Beijingul a importat 79 de milioane de tone de GNL, Spania și Franța, principalii importatori ai UE, s-au oprit la aproximativ 13 milioane de tone fiecare. 

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, însă, echilibrul se schimbă rapid: țările UE, în căutarea alternativelor la gazoductele rusești, au crescut semnificativ achizițiile de gaz lichefiat, în primul rând pentru a reînnoi stocurile pentru iarnă. 

Dar aceste surplusuri au fost convenite în afara contractelor pe termen lung, mult mai avantajoase, prin urmare prețurile spot ale pieței europene pentru GNL, s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut și față de perioada de început a lui 2021 prețurile au crescut de aproape patru ori.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel