Franța. Reactoarele nucleare vor taxa țara cu 51,7 miliarde de euro
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexel (Markus Distelrath)
Sursă foto: Pexel (Markus Distelrath)
Franța intenționează să construiască șase reactoare nucleare, care vor costa peste 50 de miliarde de euro. 

Cele şase reactoare nucleare despre care preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că vor fi construite pentru a reînnoi parcul actual şi care vor intra în funcţiune progresiv, începând din 2037, vor costa circa 51,7 miliarde euro, potrivit Guvernului Franţei, citat de agenţia EFE și Agerpres. 

Într-un comunicat publicat luni de Cabinetul premierului francez, Jean Castex, se menţionează că suma de 51,7 miliarde euro va trebui investită într-o construcţie ce se va întinde pe circa 25 de ani pentru aceste şase reactoare, care vor avea o viaţă utilă de 60 de ani de la punerea în funcţiune.

Nu sunt incluse cheltuielile de finanțare

Este vorba despre o evaluare într-un scenariu mediu şi nu include cheltuielile de finanţare. Dar integrează 6,9 miliarde euro pentru incertitudini sau riscuri şi 1,7 miliarde euro în plus pentru dezmembrarea instalaţiilor şi gestionarea reziduurilor nucleare pe termen lung.   

Responsabilii cu acest studiu au schiţat şi un scenariu pesimist, care ar putea creşte suma necesară cu 4,6 miliarde euro.   

Pe 10 februarie, Macron a prezentat un program pentru construirea a şase reactoare tip EPR2, o versiune îmbunătăţită a European Presurized Reactor (EPR), care se construieşte în Flamanville, pe coasta Normandiei, şi care acumulează ani de întârzieri şi miliarde de euro costuri suplimentare, scrie EFE.   

Planul național prevede alte opt reactoare construite suplimentar

Planul lui Macron include, de asemenea, opţiunea de a construi până la opt reactoare suplimentare.    

Reactorul EPR de la Flamanville se află de 14 ani în construcţie, nu se prevede intrarea sa în funcţiune până în 2023 şi de la suma de 3,4 miliarde euro bugetată iniţial s-a ajuns la 12,7 miliarde euro, după cum calculează compania de electricitate de stat EDF.   

Circa 70% din energia electrică generată în Franţa provine de la cele 56 de reactoare nucleare pe care le exploatează în prezent EDF, dintre care multe vor trebui închise în următorii ani, când vor ajunge la finalul duratei de viaţă.

Citește și: 14 reactoare nucleare vor fi construite în Franța

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel