Franța preia comanda forței de intervenție rapidă a NATO, de la 1 ianuarie, timp de un an.
Franţa va prelua începând de sâmbătă, timp de un an, comanda Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJFT), unitatea NATO de intervenţie rapidă, creată în 2014 ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi la tensiunile din Orientul Mijlociu, a informat miercuri Alianţa Nord-Atlantică, transmite EFE, conform Agerpres.
'Mulţumesc Franţei pentru conducerea forţei de reacţie rapidă a NATO în 2022', a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat într-un comunicat de presă.
VJTF, care poate ajunge la un efectiv de până la 40.000 de militari, este pregătită să intervină într-o perioadă de maximum 48 până la 72 de ore de la declanşarea unei crize.
'VJFT este o contribuţie substanţială pentru apărarea noastră colectivă, iar conducerea asigurată de Franţa este o demonstraţie puternică a angajamentului şi capacităţilor. Într-o perioadă de provocări de securitate fără precedent, nu trebuie să existe nicio înţelegere greşită cu privire la hotărârea NATO: suntem uniţi pentru a apăra şi proteja toţi aliaţii', a afirmat Stoltenberg.
În 2022, VJTF va cuprinde o forţă multinaţională de câteva mii de militari. O brigadă franco-germană, care numără aproximativ 3.500 de militari, va servi drept nucleul unităţii NATO. Cu sediul la Lille (nordul Franţei), brigada franco-germană este o unitate binaţională, dar şi alte state membre ale NATO - precum Spania, Portugalia şi Polonia - vor pune la dispoziţie militari pentru VJTF.
Franţa înlocuieşte Turcia, care a asigurat anul acesta conducerea unităţii NATO de intervenţie rapidă, iar în 2023 conducerea VJTF va fi preluată de Germania.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să convoace Consiliul NATO-Rusia pe 12 ianuarie şi este în contact cu Moscova pe acest subiect, a declarat duminică un oficial al Alianţei de la Bruxelles, informează AFP, conform Agerpres.
În ultimele luni, Jens Stoltenberg a propus în repetate rânduri Moscovei să reia dialogul în cadrul acestui organism de cooperare creat în 2002, în prezent suspendat din cauza conflictului din Ucraina, însă autorităţile ruse nu au răspuns favorabil.
Pentru această întâlnire convocată pe 12 ianuarie "suntem în contact cu Rusia", a indicat oficialul NATO sub protecţia anonimatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci