Franţa, plan pentru reducerea consumului de electricitate. Lumini mai slabe în magazine, temperaturi scăzute în birouri şi şcoli
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Rodolfo Clix, Pexels
Fotografie de la Rodolfo Clix, Pexels
Elisabeth Borne, premierul Franţei, a prezentat planul de măsuri prin care Guvernul de la Paris vrea să treacă prin iarnă, în contextul crizei energetice. 

Într-o conferinţă de presă, Borne a amintit care sunt motivele de la care a pornit criza energetică din Franţa şi din Europa. 

"Rusia a ales să ne şantajeze cu gazul, făcând Europa să rişte să rămână fără această resursă în iarnă, dar şi ca preţurile să crească. Ce este sobrietatea energetică? Acum câteva luni, puţini dintre noi eram familiarizaţi cu acest termen, acest concept. Dar odată cu războiul, cu tranziţia spre energie verde, sobrietatea devine o necesitate. Este un nou mod de gândire, dar şi de acţiune. Este despre tranziţia ecologică, despre suveranitate, despre putere. Împreună, vom trece prin această iarnă fără pene de curent şi vom construi o societate mai puternică, care are mai puţine emisii de carbon", a declarat Borne, citată de Le Monde. 

Temperaturi maxime de 19 grade Celsius în birouri şi reducerea iluminatului în magazine


Guvernul Franţei a anunţat un plan de măsuri pentru companii şi persoane fizice care să reducă consumul de energie cu 10% comparativ cu 2019. 

Astfel, în birouri temperatura maximă ar urma să fie de 19 grade Celsius, iar în afara programului de lucru să fie redusă chiar la 16 grade. Dacă clădirea este închisă pentru mai mult de 48 de ore, temperatura trebuie coborâtă la 8 grade. Excepţie de la această regulă fac creşele sau grădiniţele. În şcoli, dacă acestea sunt închise mai mult de 48 de ore, temperatura va coborî la 14 grade Celsius. 

În case, cetăţenilor li se recomandă să reducă temperatura la 20 sau 19 grade Celsius, lucru care ar duce la o economie de 5-10% la curent electric. Se recomandă de asemenea şi montarea unor termostaturi programabile, iar Guvernul va oferi vouchere de până la 65 de euro pentru achiziţia acestora. Temperatura maximă a apei din boilere ar trebui să fie, conform recomandărilor, la cel mult 55 grade Celsius. 

Maşinile de serviciu trebuie să reducă viteza la 110 km/h pe autostradă şi la 100 km/h pe drumurile express, pentru a economisi combustibilul. 

Guvernul a decis, de asemenea, să ceară magazinelor să reducă iluminatul cu 30% în prezenţa clienţilor şi cu 50% în momentele dinaintea sosirii clienţilor. Reclamele şi semnele de neon de pe clădiri ar trebui să fie stinse când magazinele şi mall-urile se închid. 

Nici proprietarii de vehicule electrice nu au fost uitaţi. Acestora li se recomandă să evite orele aglomerate din punct de vedere al consumului de electricitate, adică intervalele orare 8:00 - 13:00 şi 18:00 - 20:00. Temperatura din cele 4000 de piscine publice din Franţa va fi redusă cu un grad, iar iluminatul dinaintea competiţiilor sportive va fi redus cu 50% în cazul competiţiilor care se desfăşoară ziua şi cu 30% pentru cele care se desfăşoară seara.

Moment istoric: scade producţia de ouă. Francezii le cumpără deja la preţ dublu

Dublarea preţului ouălor în Franţa, din cauza scumpirii nutreţului şi a energiei, precum şi a lipsei livrărilor ca urmare a gripei aviare, a determinat unele companii alimentare să-şi reducă producţia sau să schimbe reţetele.

Atât Uniunea Europeană cât şi SUA s-au confruntat în acest an cu una din cele mai grave crize de gripă aviară din istorie, astfel că zeci de milioane de păsări din ambele regiuni au fost sacrificate. Prin urmare, producţia de ouă, care a urcat până la 1.500 de miliarde în 2021, ar urma să scadă pentru prima dată în istorie în 2022, având în vedere că în SUA a scăzut deja cu 4,6%, în UE cu 3%, iar în Franţa, cel mai mare producător de ouă al blocului comunitar, se înregistrează o scădere de 8%, susţine organizaţia reprezentativă a producătorilor de ouă din Franţa, CNPO. "Suntem într-o situaţie fără precedent. În crizele precedente ne-am îndreptat spre importuri, în special din SUA, însă în acest an situaţia este dificilă peste tot", spune vicepreşedintele CNPO, Loic Coulombel, potrivit Reuters. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel