Data actualizării:
Data publicării:

Franța interzice denumirea de friptură, cârnați sau șuncă pentru produsele vegetariene

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Marți, 27 februarie 2024, guvernul francez a publicat un nou decret care precizează lista denumirilor rezervate pentru produsele de origine animală și care sunt interzise pentru produsele pe bază de proteine vegetale.

A fost o revendicare de lungă durată a actorilor din industria animală. Un nou decret a fost publicat marți, 27 februarie, de către guvern, relatează AFP. Acesta clarifică lista denumirilor rezervate pentru produsele de origine animală și, prin urmare, interzise pentru produsele pe bază de proteine vegetale.

Industria animală considera că termeni precum "șuncă vegetală", "cârnați vegani" sau "bacon vegetarian" pot crea confuzie printre consumatori. În iunie 2022, guvernul a publicat un prim decret care a fost suspendat provizoriu de către Consiliul de Stat.

Noul text detaliază, în două liste, termenii rezervați produselor de origine animală sau care conțin doar foarte puține proteine vegetale. Printre "termenii a căror utilizare este interzisă pentru denumirea produselor alimentare care conțin proteine vegetale" se află: file, ruladă, rumsteck, escalopă, biftec, jambon, flanc sau spate de vită.

Condiții de respectat pentru utilizarea anumitor termeni

Termenii care "fac referire la numele speciilor și grupurilor de specii animale, la morfologia sau la anatomia animalelor" sunt, de asemenea, interziși pentru a comercializa sau promova un produs care conține proteine vegetale, precizează AFP.

Anumite termeni vor putea totuși să fie utilizați pentru produse alimentare "de origine animală care pot conține proteine vegetale", sub condiția respectării unei părți maxime - exprimate în procentaj - de ingrediente vegetale. Acestea sunt produse în care ingredientele vegetale "nu înlocuiesc produsele de origine animală, ci sunt adăugate în completarea acestora în cadrul acestor combinații".

Printre acestea se numără denumiri precum andouille, bacon, chorizo, cordon-bleu, jambonneau, lardons, pastrami, pateu sau chiar terine, rosette și cârnați (de gătit, prăjiți, la grătar, lorraine, de Toulouse, din Alsacia, din Lyon...).

Amendamentul poate varia de la 1.500 la 7.500 de euro.

Conținutul maxim de proteine vegetale variază de la 0,1% pentru ouăle întregi lichide la 6% pentru o paupiette sau 5% pentru un salam. O merguez poate conține până la 2% proteine vegetale. Este de asemenea permisă utilizarea termenilor din regnul animal pentru arome.

"Produsele fabricate sau comercializate legal într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță" rămân autorizate, precizează guvernul în textul care intră în vigoare trei luni după publicare.

Decretul prevede amenzi maxime de 1.500 € pentru persoane fizice și 7.500 € pentru întreprinderi, precum și o perioadă de tranziție de un an pentru a epuiza stocurile existente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel