Franţa, 'îngrijorată' după evadarea rudelor membrilor SI
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Franţa este "îngrijorată" după evadarea a 800 de străini, rude ale jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI), dintr-o tabără din Siria şi cheamă încă o dată Ankara să pună capăt "cât mai rapid" ofensivei sale împotriva kurzilor, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, citată de France Presse, anunță Agerpres.

"Bineînţeles că suntem îngrijoraţi de ce s-ar putea întâmpla şi de aceea dorim ca Turcia (...) să termine cât mai curând intervenţia pe care a început-o, pe care evident că am condamnat-o", a spus Sibeth Ndiaye în emisiunea "Dimanche en Politique" la canalul televiziunii publice France 3.

Autorităţile kurde au anunţat duminică evadarea a aproximativ 800 de rude ale jihadiştilor din SI dintr-o tabără de persoane strămutate din nordul Siriei, situată în apropierea luptelor dintre forţele kurde şi proturce.

"Nu ştiu astăzi care sunt exact personalităţile care au fugit din tabără, a fost de la începutul acestei intervenţii armate o preocupare pentru Franţa", a insistat purtătoarea de cuvânt, menţionând "jihadiştii francezi pe care am considerat întotdeauna că trebuie judecaţi la faţa locului".

"Avem o diplomaţie extrem de activă", a mai declarat dna Ndiaye, menţionând că preşedintele francez Emmanuel Macron "a avut ocazia (...) de a-i aminti lui Donald Trump care sunt preocupările franceze", "condamnarea unanimă a Uniunii Europene în legătură cu această ofensivă unilaterală pe sol sirian".

Franţa a cerut mai întâi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, apoi alta a membrilor coaliţiei internaţionale care operează în prezent în Siria şi "am anunţat de asemenea că nu vom mai furniza arme Turciei", a adăugat ea.

Ofensiva turcă intrată în a cincea zi a provocat proteste internaţionale şi a făcut peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi exodul a peste 130.000 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel