Franţa, Germania, Marea Britanie şi SUA cer Iranului să renunţe la programul nuclear
Franţa, Germania, Marea Britanie şi SUA au transmis că Iranul trebuie să renunţe la programul nuclear, după ce AIEA a anunţat ultimele mişcări făcute de iranieni în domeniu.
"Condamnăm acţiunile Iranului, care se adaugă la escaladarea programului nuclear iranian. Cerem Iranului să se oprească şi să facă imediat paşi pentru a-şi destructura programul nuclear. Ne reafirmăm determinarea ca Iranul să nu dezvolte niciodată o armă nucleară", au transmis purtători de cuvânt ai ţărilor menţionate, conform Reuters.
Iranul a declarat miercuri că nu este nimic nou în raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) publicat cu o zi înainte şi care informa despre accelerarea producţiei de uraniu îmbogăţit de către Republica Islamică, informează AFP.
Potrivit organizaţiei ONU, Iranul "şi-a sporit producţia de uraniu puternic îmbogăţit în timpul ultimelor săptămâni, după ce îşi încetinise ritmul la mijlocul anului 2023".
Iranul şi-a majorat producţia de uraniu îmbogăţit în proporţie de 60% la circa 9 kg pe lună de la sfârşitul lui noiembrie, ceea ce "reprezintă o creştere în raport cu cele circa 3 kg produse pe lună începând din iunie şi o revenire la rata lunară de 9 kg din timpul primului semestru al lui 2023", a precizat agenţia.
"Noul raport nu conţine nimic nou (...) şi noi nu am făcut nimic nou, acestea sunt activităţile obişnuite care sunt realizate în cadrul reglementărilor", a declarat şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Mohammad Eslami, citat de agenţia oficială Irna.
"Noi producem aceeaşi (rată) de îmbogăţire la 60%. Noi nu am schimbat nimic şi nu am dezvoltat noi capacităţi", a adăugat el.
Iranul îmbogăţeşte uraniu deja la niveluri departe de plafonul fixat la 3,67% prin acordul internaţional din 2015 ce încadrează activităţile nucleare ale Teheranului şi se apropie de cele 90% necesare pentru producerea unei bombe atomice. Cu toate acestea, Teheranul dezminte că doreşte să se doteze cu bomba atomică.
Încetinirea ritmului de producţie la 60%, constată de AIEA în urmă cu câteva luni, fusese văzută de experţi ca un gest, în condiţiile în care negocierile pentru relansarea acordului informal fuseseră reluate cu SUA.
Acest acord fusese anihilat în urma retragerii Washingtonului în 2018, decisă de preşedintele american de la acea vreme Donald Trump. Succesorul său Joe Biden a încercat să resusciteze acordul prin discuţii purtate la Viena, însă ele se află într-un punct mort din vara lui 2022.
Cu toate acestea, animozitatea a crescut puternic în ultimele luni odată cu războiul dintre Israel şi mişcarea palestiniană islamistă Hamas, iar Washingtonul şi Teheranul se acuză reciproc că o agravează.
Republica Islamică a exclus de atunci vizitele inspectorilor AIEA şi a debranşat camerele necesare pentru supravegherea programului său nuclear.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News