Urmărește emisiunea live
Franța. Evenimentele în aer liber sunt interzise din cauza valului de căldură
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Mart LMJ)
Sursă foto: Pexels (Mart LMJ)
Valul de căldură a luat locul pandemiei și a anulat mai multe evenimente care aveau loc în Franța. 

Evenimentele publice în aer liber au fost interzise într-o zonă a Franței, deoarece un val de căldură extrem se extinde în Europa. Concertele și adunările publice mari au fost suspendate în departamentul Gironde din jurul Bordeaux. Joi, în anumite părți ale Franței s-au atins 40 de grade Celsius, temperaturile estimate urmând să atingă extremele în cursul zilei de sâmbătă.

Oamenii de știință spun că perioadele de căldură intensă devin din ce în ce mai frecvente și mai durabile ca urmare a încălzirii globale. Spania, Italia și Marea Britanie se confruntă, de asemenea, cu temperaturi ridicate.

Evenimentele din locațiile fără aer condiționat sunt interzise

În Gironde, oficialii au declarat că evenimentele publice, inclusiv unele dintre sărbătorile oficiale ale Rezistenței din 18 iunie, vor fi interzise de vineri la 14:00 ”până la sfârșitul valului de căldură”. Evenimentele din interior, în locații fără aer condiționat sunt, de asemenea, interzise.

Sărbătorile private, cum ar fi nunțile, vor fi în continuare permise.

”Toată lumea se confruntă acum cu un risc pentru sănătate”, a declarat oficialul local Fabienne Buccio la radio France Bleu, conform BBC

Ministerul de Interne francez a avertizat oamenii să fie extrem de atenți și să nu se expună la intemperii.

Cel mai timpuriu val de căldură din Franța

Meteo France, serviciul meteorologic de stat, a declarat că valul a fost cea mai timpurie perioadă de căldură care a lovit vreodată țara, cauzată de o masă de aer cald care se deplasează din nordul Africii. Temperaturile ar putea atinge 39 de grade Celsius la Paris, iar secetele au crescut, de asemenea, riscul de incendii, a spus meteorologul.

”Am 86 de ani, m-am născut aici, dar cred că acesta este cel mai rău val de căldură pe care l-am văzut vreodată”, a declarat Jacqueline Bonnaud pentru agenția de presă AFP din orașul Toulouse, din sud.

Franța importă electricitate

Utilizarea crescută a aparatelor de aer condiționat și a ventilatoarelor a forțat Franța să importe electricitate din țările vecine, a declarat operatorul de rețea RTE. În Spania, care tocmai a cunoscut cea mai caldă luna mai de la începutul secolului, temperaturile sunt prognozate să atingă maxime de 43 de grade Celsius în acest weekend, a spus serviciul meteorologic Aemet. Au fost incendii forestiere în Catalonia, inclusiv unul care ar putea crește până la 20.000 de hectare înainte de a fi stins, a spus guvernul regional.

Apa are un nivel scăzut în porțiuni mari ale celui mai mare râu al Italiei, Po, încât localnicii se pot plimba prin mijlocul întinderii de nisip, iar epavele din timpul războiului reapar la suprafață. În Marea Britanie, temperaturile sunt de așteptat să atingă 33 de grade Celsius în sudul Angliei, în timp ce o alertă de căldură de nivel trei a fost emisă pentru Londra.

Schimbări semnificative, în anii următori, pentru sudul și sud-estul Europei

Directorul ANM Elena Mateescu a explicat modul în care anii devin tot mai secetoși, iar agricultura are de suferit de pe urma cantităților deficitare de precipitații care, deși vin cu avertizări de tip nowcasting, acestea au caracter punctiform și o intensitate care nu reușește să suplinească deficitul de apă din sol.

„Pornind de la Tema anului 2022: Să ne unim eforturile pentru combaterea secetei, iată că și România, începând din anul 1901, în fiecare deceniu a înregistrat în medie 1,4 ani secetoși. Constat în prezent o frecvență crescândă, în special după 1981, când anii secetoși s-au înregistrat într-un număr de 4-6 ani în medie pe deceniu. De asemenea, în ceea ce privește ultimul raport al Agenției Europene de Mediu, pentru Europa de Sud, atât în trecut, cât și în viitor, nuanțele de roșu exemplifică și evidențiază tendința creșterii riscului de secetă și în zona țării noastre“, a spus directorul ANM. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel