Franța deschide o anchetă privind crime de război din Ucraina, după uciderea jurnalistului Frédéric Leclerc-Imhoff
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
România va cumpăra submarine și elicoptere franceze / Foto: Pixabay, de jacqueline macou
România va cumpăra submarine și elicoptere franceze / Foto: Pixabay, de jacqueline macou
Franța a deschis o anchetă privind crime de război în Ucraina.

Franța a deschis o anchetă privind crime de război în Ucraina, după moartea jurnalistului Frédéric Leclerc-Imhoff, acreditat de postul BFMTV. Secţia crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război din cadrul Parchetului Naţional francez Antiterorist a anunțat astăzi că a deschis o anchetă în urma acestui caz și că va aduna probe.

Anunțul vine după ce ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a cerut luni o anchetă cu privire la moartea jurnalistului francez ce participa la o misiune de evacuare în estul Ucrainei. Colonna a fost într-o vizită în Ucraina, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelensky, scrie France24.

„Franța cere ca o anchetă să fie efectuată cât mai curând posibil și în mod transparent asupra circumstanțelor acestei tragedii”, a spus Catherine Colonna într-un comunicat.

Între timp, mai multe detalii au venit de la Ministerul de Externe francez cu privire la moartea jurnalistului Frédéric Leclerc-Imhoff. Bărbatul lucra pentru BFM TV și acoperea o operațiune de evacuare în apropierea orașului Severodonețk, din estul Ucrainei, potrivit unui comunicat postat pe Twitter. Ministerul francez de Externe a cerut o „anchetă transparentă” cu privire la circumstanțele morții sale.

Emmanuel Macron, reacție

Emmanuel Macron, președintele Franței, a transmis un mesaj ieri, despre moartea jurnalistului.

"Jurnalistul Frédéric Leclerc-Imhoff a fost în Ucraina pentru a raporta realităţile ostilităţilor. În timp ce se afla într-un autobuz de misiune umanitară cu civili forţaţi să fugă de bombele ruseşti, a fost rănit mortal", a scris liderul francez pe reţelele sale de socializare.

"Condoleanțe familiei, rudelor și colegilor lui Frédéric Leclerc-Imhoff. Tuturor celor care îndeplinesc dificila misiune de informare în teatrele de operații, vreau să reiterez sprijinul necondiționat al Franței.", a mai scris Macron. Vezi mai mult AICI.

BFMTV, mesaj după moartea jurnalistului francez


Canalul de știri BFMTV a declarat într-un comunicat că a fost „profund întristat” să anunțe moartea lui Frédéric Leclerc-Imhoff, în vârstă de 32 de ani, care a lucrat pentru ei timp de șase ani, adăugând că jurnalistul și cameramanul au fost răniți pe drumul spre Lysychansk, scrie The Guardian.

„Reporterul nostru relata despre războiul în curs. El a fost lovit de schije în timp ce urma o operațiune umanitară într-un vehicul blindat, luni. Era însoțit de colegul său, Maxime Brandstaetter, care a fost rănit ușor în timpul acestei lovituri, și de traducătorul lor, Oksana Leuta, care a scăpat nevătămată”, a spus postul de știri.

BFMTV a spus că tragedia „ne reamintește de pericolele cu care se confruntă toți jurnaliștii care raportează  despre acest conflict cu riscul vieții, de mai bine de trei luni”. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, un grup internațional de advocacy al presei, a declarat că peste o duzină de jurnaliști au fost uciși în timp ce relatau despre conflictul din Ucraina.

Guvernatorul regional al orașului Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat pe Telegram că vehiculul blindat de evacuare a intrat „sub focul inamicului” când mergea să adune 10 oameni din zonă. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea autorităților ruse, care au negat în mod repetat că au vizat civili în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel