Franța consolidează securitatea înaintea Jocurilor Olimpice, în contextul unui risc crescut de terorism
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, s-a întâlnit cu serviciile de informații pentru a evalua amenințarea teroristă la adresa țării, după ce atacul asupra sălii de concerte din Moscova, revendicat de Statul Islamic, a ridicat noi temeri de securitate cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris.

Una dintre cele mai mari provocări de securitate cu care se confruntă organizatorii Jocurilor din capitala Franței este protejarea ceremoniei de deschidere din 26 iulie. Aceasta este planificată a fi un eveniment extravagant în aer liber, fără precedent, care, pentru prima dată în istoria olimpică, nu va avea loc într-un stadion, ci va implica o flotă de 94 de bărci care vor transporta mii de sportivi pe o porțiune de 6 km a Senei. Această flotă va fi urmată de alte 80 de bărci care vor transporta mass-media și securitatea, în timp ce aproximativ 222.000 de oameni se vor aduna de-a lungul râului și alți 200.000 vor urmări de la clădiri, relatează The Guardian

Peste 45.000 de polițiști vor fi mobilizați, cu lunetiști pe acoperișuri și ofițeri de elită pregătiți pe bărci. Spațiul aerian va fi închis pe o rază de 150 km în jurul Parisului în timpul ceremoniei, în timp ce serviciile de securitate se pregătesc pentru potențiala amenințare a atacurilor cu drone.

Darmanin a promis că poliția și serviciile de informații franceze vor fi pregătite pentru operațiunea de securitate extraordinară și a declarat că, deși Jocurile reprezintă o țintă viitoare evidentă pentru atacuri, eforturi și resurse uriașe au fost alocate operațiunilor de securitate și informații pe scară largă.

„Franța, pentru că apără valori universale și laicismul... este deosebit de amenințată, în special în timpul unor evenimente extraordinare precum Jocurile Olimpice”, a declarat Darmanin reporterilor săptămâna aceasta, după ce atacul de la Moscova a ridicat semne de întrebare cu privire la o potențială amenințare din străinătate. „Poliția franceză, jandarmii, prefecții, serviciile de informații vor fi pregătite”, a adăugat el, spunând că „avem un sistem de informații foarte eficient. Oprim aproape în fiecare lună comploturi care se dezvoltă".

Un sondaj realizat de Elabe pentru BFMTV în această săptămână a arătat că, deși 80% dintre francezi sunt îngrijorați de terorism, 59% sunt optimiști că Franța va reuși să asigure securitatea Jocurilor. Un total de 57% dintre francezi au considerat că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice ar trebui să aibă loc în aer liber.

Agențiile franceze de informații verifică până la un milion de persoane înainte de Jocuri, inclusiv sportivi, personal, voluntari și persoane care locuiesc în apropierea infrastructurii cheie, potrivit Ministerului de Interne.

După atacul de la Moscova din 22 martie, care a ucis cel puțin 140 de persoane, Parisul și-a ridicat nivelul de amenințare teroristă la maximum. Țara a fost în trecut o țintă frecventă a atacurilor jihadiste, inclusiv a atacurilor coordonate ale Statului Islamic asupra sălii de concerte Bataclan, a restaurantelor din Paris și a unui stadion în noiembrie 2015.

Emmanuel Macron a declarat săptămâna aceasta că entitatea Statului Islamic despre care se crede că se află în spatele atacului de la Moscova - cunoscută sub numele de Khorasan, care este o ramură în Afganistan și Pakistan - a încercat, de asemenea, să atace Franța. „Acest grup special a făcut mai multe încercări [de atacuri] pe propriul nostru teritoriu”, a declarat președintele reporterilor. Premierul Gabriel Attal a declarat că două atacuri planificate au fost prevenite în Franța de la începutul anului.

La începutul acestei luni, Darmanin a declarat în fața unei comisii a Senatului că tipul de risc evaluat în timpul Jocurilor Olimpice includea posibilitatea unei acțiuni a unui atacator solitar în interiorul Franței sau a unor grupuri din afara Franței care să plătească infractori din interiorul țării pentru a organiza un atac. El a spus că nu există nicio amenințare specifică din partea unui grup străin. „Putem spune astăzi că grupuri precum Al-Qaida sau Statul Islamic au intenția de a ataca Occidentul și Franța în special, dar nu au mijloacele în acest moment". Dar, a adăugat el, informațiile nu reprezintă o „știință precisă”.

Céline Berthon, șefa serviciilor franceze de informații interne, a declarat în fața aceleiași comisii a Senatului că riscul de terorism este în creștere de puțin peste un an. Ea a vorbit despre „revenirea unei amenințări teroriste islamiste legate de teatrele externe, pe care nu trebuie să o pierdem din vedere, într-un context geopolitic tensionat, cu organizații teroriste care vizează Occidentul și care vor profita fără îndoială, pe măsură ce evenimentul se apropie, de oportunitatea pe care o reprezintă Jocurile”.

Există, de asemenea, un potențial de atacuri cibernetice în timpul Jocurilor, fie că este vorba de hackeri care vizează potențial cronometrele de la evenimentele cronometrate, fie că vizează sisteme informatice mai ample sau infrastructura de transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel