Data publicării:

Franța cere modificarea propriului PNRR

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Franța a trimis Comisiei Europene o solicitare de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Franța a înaintat Comisiei o cerere de modificare a planului său de redresare și reziliență, la care dorește să adauge și un capitol REPowerEU. Franța este a doua țară care include un capitol REPowerEU în planul său, se arată pe siteul Comisiei Europene.

Acest capitol acoperă măsuri legate de eficiența energetică a clădirilor, industria net zero și hidrogenul nefosil. Sunt incluse trei noi reforme și două noi investiții care vizează atingerea obiectivelor REPowerEU, precum și consolidarea a două măsuri existente.

Modificarea propusă de Franța, care va fi acum evaluată de Comisie, prevede, de asemenea, ștergerea a șase investiții din planul inițial și modificarea a 57 de măsuri planificate.

Solicitarea Franței de a-și modifica planul se bazează pe necesitatea de a ține cont de inflația ridicată înregistrată în 2022, de perturbările din lanțul de aprovizionare și de revizuirea în scădere a pachetului maxim de subvenții din cadrul Facilității de redresare și rezistență (FRR), care a crescut de la 39,37 miliarde EUR până la 37,45 miliarde EUR. Revizuirea face parte din actualizarea din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor FRR și reflectă performanța economică comparativ mai bună a Franței în 2020 și 2021 decât se aștepta inițial.

Franța a solicitat transferul unei părți din cota sa din rezerva de ajustare pentru Brexit, în valoare de 504 milioane de euro, către planul său de redresare și rezistență. Odată cu alocarea subvențiilor în cadrul REPowerEU (2,3 miliarde de euro) , aceste fonduri vor aduce valoarea planului la 41,9 miliarde de euro .

Comisia are acum o perioadă de maximum două luni pentru a evalua dacă planul modificat îndeplinește în continuare toate criteriile de evaluare stabilite în regulamentul FRR. În cazul în care evaluarea Comisiei este pozitivă, aceasta va prezenta o propunere de decizie de punere în aplicare, pentru a ține seama de modificările aduse planului francez.

Statele membre vor avea apoi la dispoziție maximum patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel