Franța cere ca UE să aibă un dialog direct cu Rusia: Pentru a nu vorbi apoi de zgomote de cizme rusești în Ucraina
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 23 ian 2022, 18:52
WhatsApp
Franța cere ca UE să aibă un dialog direct cu Rusia: Pentru a nu vorbi apoi de zgomote de cizme rusești în Ucraina / Foto: Pixabay
Franța cere ca UE să aibă un dialog direct cu Rusia: Pentru a nu vorbi apoi de zgomote de cizme rusești în Ucraina / Foto: Pixabay
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene susține că UE ar trebui să aibă un dialog direct cu Rusia pentru a preveni degenerarea situației din Ucraina.

Franţa pledează pentru un dialog direct al Uniunii Europene cu Rusia asupra arhitecturii de securitate în Europa, a declarat duminică secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, relatează  Agerpres, citând AFP.

Moscova a transmis în decembrie Washingtonului o serie de cereri, în special încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor acestei alianţe din statele care au aderat la ea după 1997, discuţiile iniţiate pe 10 ianuarie neconducând până în prezent la niciun rezultat.

Rusia privilegiază această negociere cu SUA, ceea ce nemulţumeşte europenii, în rândul cărora încep să iasă la suprafaţă abordări diferite cu privire la o reacţie în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, fiind evidenţiată mai ales atitudinea ezitantă a Germaniei, a cărei economie are nevoie de gazele ruseşti.

Trebuie să avem din partea Uniunii Europene (...) propuneri, un dialog organizat, periodic cu Rusia, rămânând în acelaşi timp fermi, a subliniat Clément Beaune în faţa presei.

"Face Uniunea Europeană destul? Probabil că astăzi nuÎn opinia sa, preşedintele rus Vladimir Putin preferă dialogul cu SUA pentru că aceasta aminteşte de vremea Războiului Rece şi de confruntarea superputerilor şi astfel poate încerca să divizeze europenii.

Ceea ce noi putem face este să rămânem uniţi, ca occidentali, să fim prezenţi, ca europeni. Face Uniunea Europeană destul? Probabil că astăzi nu, a deplâns oficialul francez, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri, într-un discurs în Parlamentul European, un dialog între UE şi Rusia asupra unei noi ordini de securitate în Europa.

În acest timp, observatori anglo-saxoni au exprimat temeri cu privire la diviziuni în rândul statelor membre ale NATO şi UE. Ar fi greşit să acţionăm unii împotriva altora. Diviziunea este cel mai frumos cadou pe care i l-am putea face Rusiei, a avertizat Clément Beaune.

"Zgomote de cizme ruseşti în Ucraina"Pentru moment, Parisul şi Berlinul încearcă să reactiveze medierea lor între Rusia şi Ucraina în formatul Normandia, a explicat în continuare oficialul francez, vorbind despre iniţiative, pe care nu le-a precizat, şi despre o nouă discuţie între Emmanuel Macron şi Vladimir Putin în zilele următoare.

Pe de altă parte, Clément Beaune consideră nerezonabil să vorbim despre zgomote de cizme ruseşti în Ucraina, atât timp cât calea diplomatică nu este încă epuizată. Mişcările de trupe, de tancuri, de camioane militare le vedem (...) Dar până la a spune ce vrea exact Vladimir Putin, ce vrea Rusia, aici trebuie să fim prudenţi. Nimeni nu ştie asta cu exactitate, a remarcat oficialul francez.

Ar fi nerezonabil să vorbim astăzi despre zgomote de cizme când căutăm încă soluţii diplomatice, pregătindu-ne în acelaşi timp pentru scenarii de fermitate, a declarat Beaune, făcând referire la ameninţarea cu sancţiuni europene masive împotriva Rusiei dacă aceasta atacă Ucraina, la graniţa căreia sunt masaţi peste 100.000 de soldaţi ruşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?