Franța caută noi surse de energie și vrea să construiască o conductă din Spania până în sudul țării
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Pe fondul stopării aprovizionării cu gaze din Rusia, Franța caută noi surse de energie.

Franța vrea să analizeze construirea unei conducte din Peninsula Iberică până în sudul Franței, în încercarea de a deschide noi surse de energie în absența gazelor naturale din Rusia.

„Spania și Germania sunt doi parteneri apropiați ai Franței; dacă vor face o propunere, o vom examina”, a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, la Paris.

Până acum, Franța, care se bazează în mare măsură pe energia nucleară, a fost precaută în ceea ce privește relansarea conductei de gaze naturale MidCat, care a fost închisă în 2017, deoarece nu era profitabilă. Conducta MidCat urmează să circule de la Barcelona prin Pirinei până la un punct de legătură cu rețeaua franceză din Barbairan, în sudul Franței, scrie Al Jazeera.

Premierul Franței le cere antreprenorilor să scadă consumul de energie cu 10%: În caz contrar, recurgem la raționalizare

Luni, premierul francez Élisabeth Borne le-a cerut antreprenorilor să-și dezvolte propriul program de economisire a energiei în septembrie, pentru că afacerile vor fi primele lovite în lunile următoare.

„Facem apel la toate întreprinderile să-și creeze propriul program de economisire a energiei în septembrie”, a spus premierul la deschiderea conferinței celei mai importante asociații patronale franceze, Medef.

„Dacă nu se întâmplă acest lucru, va trebui să impunem o reducere a consumului, iar dacă trebuie să recurgem la raționalizare, aceasta va afecta mai întâi afacerile”, a avertizat ea.

Trebuie luate măsuri „mai rapide și mai puternice”

Din cauza schimbărilor climatice și a creșterii prețurilor la energie, premierul „a cerut responsabilitate colectivă” în domeniul economisirii energiei, deoarece consideră că trebuie luate măsuri „mai rapide și mai puternice”.

„Nu este timp pentru jumătăți de măsură, nu este timp ca toată lumea să se gândească doar la ei înșiși. A sosit timpul pentru responsabilitatea colectivă”, a subliniat ea (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel