Data publicării:

Franța, alături de Germania, dorește un nou tratat de refondare a Europei, afirmă Sarkozy

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
EUROZONE/FRANCE
EUROZONE/FRANCE

Nicolas Sarkozy s-a pronunţat, joi, într-un discurs la Toulon, pentru un "nou tratat" care să "refondeze Europa" pe baza unor propuneri franco-germane, într-un discurs foarte aşteptat asupra crizei zonei euro, cu opt zile înaintea unui summit crucial.

Noul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi refuza, cu doar câteva ore mai devreme, ca această instituţie să joace rolul de ultim creditor al statelor din zona euro, după modelul Rezervei Federale a Statelor Unite, invocând ca argument respectarea tratatelor în vigoare.

Insistând în tot dicursul său asupra necesităţii consolidării cuplului franco-german, Sarkozy a anunţat că o va primi luni, la Paris, pe Angela Merkel, cu scopul de a "avansa (împreună) unele propuneri franco-germane pentru garantarea viitorului Europei".

"Franţa militează împreună cu Germania pentru un nou tratat european care să refondeze şi să regândească organizarea Europei. Mai multe responsabilităţi asumate în faţa popoarelor de către un adevărat Guvern economic, aceasta este viziunea noastră despre viitorul zonei euro şi viitoarea reformă a tratatelor", a subliniat Nicolas Sarkozy în faţa a aproximativ 5.000 de persoane, la Toulon (sud-est).

Polonia, care deţine preşedinţia Uniunii Europene (UE) până la sfârşitul anului, şi-a exprimat, tot joi, dorinţa de revizuire rapidă a Tratatului european de la Lisabona, pentru a face faţă provocărilor crizei, scrie Mediafax.

Berlinul şi Parisul, care depun un efort să apere ameliorarea guvernanţei economice europene şi să calmeze nervozitatea pieţelor europene, au păreri divergente asupra căii de urmat.

Angela Merkel urmează să susţină vineri un discurs în faţa Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului), în care îşi va prezenta propunerile.

Germania, care vrea să impună o disciplină bugetară de fier membrilor zonei euro, refuză, în schimb, o solidaritate financiară între europeni, pe care Parisul o reclamă prin intermediul BCE, emiterii de euroobligaţiuni sau unei consolidări a fondurilor de salvare a zonei euro.

Însă joi dimineaţa, Mario Draghi a reafirmat că BCE refuză să joace rolul de scut în faţa crizei, oferind totuşi o poartă deschisă în acest sens.

"Există un tratat. Nu trebuie să cerem BCE să facă lucruri în afara tratatului", a subliniat el în faţa membrilor Parlamentului European (PE), la Bruxelles, sugerând totodată că BCE ar putea să facă mai mult dacă Guvernele statelor din zona euro adoptă un pact bugetar cu scopul de a evita o repetare a crizei actuale.

"BCE este independentă. Aşa va rămâne. Sunt convins că în faţa riscului deflaţionist care ameninţă Europa, Banca Centrală va acţiona", i-a replicat joi seara Nicolas Sarkozy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel