Data actualizării:
Data publicării:

Franța, acord între Guvern și EDF privind prețul energiei electrice de proveniență nucleară: 70 de euro/Mwh

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Guvernul francez și compania de utilități EDF au ajuns la un acord cu privire la prețurile viitoare ale energiei electrice de proveniență nucleară, un compromis despre care au spus că va permite EDF să fie profitabilă, protejând în același timp consumatorii de creșteri bruște ale facturilor.

Cele două părți au convenit asupra sumei de 70 de euro pe megawat oră (MWh) ca nivel mediu de referință pentru prețurile energiei nucleare, se arată într-un raport Reuters.

Acordul pune capăt lunilor de negocieri tensionate dintre EDF, care este dornic să maximizeze veniturile pentru a finanța investițiile, și guvern, care dorește să mențină facturile la electricitate pentru gospodăriile și întreprinderile franceze la prețuri cât mai mici.

„Această înțelegere a fost indispensabilă pentru a garanta competitivitatea industriei noastre, vizibilitatea și stabilitatea prețurilor pentru gospodăriile noastre și dezvoltarea EDF”, a declarat ministrul de finanțe Bruno Le Maire reporterilor.

El a spus că naționalizarea completă a EDF anul acesta nu înseamnă că ar putea funcționa în pierdere.

„Nu suntem în Uniunea Sovietică”, a spus Le Maire.

„EDF trebuie să fie capabil să facă profit și să strângă banii de care are nevoie pentru investiții viitoare”, a adăugat el.

Acordul, care necesită aprobarea Comisiei Europene, prevede venituri suplimentare realizate de EDF dacă prețurile depășesc 110 euro/MWh. Ele vor fi impozitate cu 90% pentru a ajuta la compensarea impactului asupra consumatorilor.

De asemenea, prevede o revizuire a condițiilor pentru a proteja nivelul de 70 de euro pentru EDF în cazul fluctuațiilor pieței.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că nu are niciun comentariu cu privire la acord în această etapă.

„Revine unui stat membru să evalueze dacă o anumită măsură implică ajutor de stat și, dacă o face, va trebui să fie notificată Comisiei”, a spus el.

Acordul urmărește să înlocuiască un sistem cunoscut sub numele de Arenh, care expiră la sfârșitul anului 2025 și în baza căruia EDF își vinde o parte din producție către distribuitori terți și grupuri industriale la un preț stabilit de 42 de euro/MWh.

Prețurile cu ridicata ale energiei electrice din Franța sunt încă peste 100 de euro/MWh după ce au urcat la 1.200 de euro în timpul crizei energetice de anul trecut, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Directorul executiv al EDF, Luc Remont, a cărei companie a înregistrat o pierdere record de 18 miliarde de euro (19,3 miliarde de dolari) anul trecut din cauza întreruperilor la reactoarele sale nucleare și a plafonului impus de guvern la facturile de energie electrică, a declarat că noua înțelegere este „solicitantă” atât pentru el, cât și pentru companie.

El a spus că EDF, a cărei producție de energie nucleară furnizează 70% din energia electrică a Franței, trebuie să crească producția la 360 terawați oră (TWh) sau mai mult, de la 300-330 TWh prognozate pentru 2023.

„400 terawatt-oră este o țintă ambițioasă de producție nucleară, dar la îndemână”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel