Franţa a marcat Ziua Căderii Bastiliei cu o paradă pe Champs Elysees
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Franţa a marcat sâmbătă Ziua Căderii Bastiliei cu o paradă militară plină de culoare în Paris, prezidată de preşedintele Emmanuel Macron.

Francezii speră că petrecerea va continua duminică, atunci când selecţionata naţională de fotbal întâlneşte Croaţia în finala Cupei Mondiale din Rusia, informează Reuters.

Stând în picioare la bordul unui vehicul militar flancat de motociclişti care îl escortau, Macron a parcurs Champs Elysees, cel mai cunoscut bulevard din Paris, pentru cea de-a doua sa paradă de 14 iulie, salutat de sute de oameni.

Ziua Căderii Bastiliei

Ziua de 14 iulie este cunoscută drept Ziua Căderii Bastiliei, fortăreaţa-închisoare luată cu asalt în 1789, eveniment marcant al Revoluţiei Franceze. După ce la parada din anul precedent l-a avut ca oaspete pe preşedintele american Donald Trump, în acest an Macron i-a invitat la ziua naţională pe liderii din Japonia şi Singapore, două ţări asiatice care au parteneriate strategice de lungă durată cu Franţa.

Premierul nipon Shinzo Abe, care s-a văzut nevoit să-şi anuleze vizita în Franţa din cauza inundaţiilor masive din ţara sa soldate cu sute de morţi, a fost reprezentat de şeful diplomaţiei, Taro Kono. Parada a durat mai bine de două ore, iar la defilare au participat 4.200 de militari, 220 de vehicule, 100 de avioane, dar şi militari niponi şi singaporezi, în calitate de invitaţi de onoare.

În timpul defilării au avut loc şi ceva probleme: două motociclete au intrat în coliziune în timpul unei demonstraţii în faţa invitaţilor, iar un avion Alpha de la unitatea de acrobaţie aviatică Air Force Patrouille a afişat în timpul zborului în formaţie o culoare care nu corespundea celor de pe drapelul Franţei.

Vezi și: Ziua Franței. Michele Ramis: Mă străduiesc să duc mai departe această relaţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel