Urmărește emisiunea live
Franța a început procesul în cazul atacurilor sângeroase din Paris
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Purtarea măştii, din nou obligatorie pe străzile Parisului, începând de vineri / Foto Pexels
Purtarea măştii, din nou obligatorie pe străzile Parisului, începând de vineri / Foto Pexels
Franța a deschis procesul pentru atentatele din noiembrie 2015, de la Paris. 

În Franța a început procesul istoric al atentatelor de la Paris din 2015, soldate cu 130 de morți. Atacul cu împușcături și bombardamente comise de extremiștii din gruparea Statului Islamic (IS) a fost cea mai gravă atrocitate de după cel de-al doilea război mondial în Franța, anunță BBC

Singurul atacator care a supraviețuit, Salah Abdeslam, va apărea în fața instanței, cu alți 13 inculpați. Procesul este descris ca fiind cel mai mare din istoria modernă a Franței.

În următoarele nouă luni, vor avea loc peste 140 de zile de audieri în care vor participa aproximativ 330 de avocați și 1.800 de supraviețuitori și rude ale victimelor. Vor fi audiați aproximativ 300 de martori, inclusiv François Hollande, președintele francez în funcție la momentul atacurilor. Înaintea procesului, Hollande a declarat presei franceze că acesta este un moment important pentru victimele atentatelor, pe care le-a descris ca „acte de război” la acea vreme.

IS îți asumă atacurile

IS a recunoscut că a atacat sala de concerte Bataclan, un stadion important, restaurante și baruri pe 13 noiembrie 2015. Suspecții au ajuns miercuri dimineață în instanță în vehicule de poliție, în condiții maxime de siguranță. Au fost așezați împreună în boxa inculpaților, purtând măști de față, înainte de deschiderea procesului.

În fața curții au fost aduși inculpații. Abdeslam a intrat ultimul, îmbrăcat într-un tricou negru și purtând o barbă densă. Când președintele i-a cerut să-și spună profesia, el a răspuns - un soldat al IS.

Île de la Cité, împânzită de forțe de securitate

Pentru proces, jumătate din Île de la Cité - principala insulă din centrul Parisului - a fost carantinată de forțele de securitate. În interiorul instanței există o mulțime de polițiști, avocați, jurnaliști, supraviețuitori, rude ale victimelor și personal de sprijin psihologic.

A existat acel aer de degajare falsă care precede adesea momente mari de genul acesta, participanții discutând aparent fericiți împreună - în realitate pe cârlige pentru începutul a ceea ce se promite a fi un eveniment istoric. Philippe Duperron, care și-a pierdut fiul Thomas în atacul de la Bataclan, a declarat că există sentimente amestecate cu privire la proces, dar nu în ultimul rând, experimentează nerăbdarea și anxietatea.

"Va fi ocazia ca toate victimele să depună mărturie, așa că va fi un moment foarte dureros și va readuce din nou durerea", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel